torsjö live vers2

Mordmisstänkt 17-åring släppt ur häktet

Mordmisstänkt 17-åring släppt ur häktet

Hässleholms tingsrätt beslöt när rättegången avslutades på fredagen att släppa den mordmisstänkte 17-åringen ur häktet.

Försvarsadvokat Lars Kruse ser det som en indikation på att rätten lyssnat på hans argument. Han anser att 17-åringen ska frikännas från mordet på en hemlös man på resecentrum, grovt olaga hot samt grovt rån och övergrepp i rättssak. Dom meddelas först om tre veckor, den 24 februari.

Kammaråklagare Malin Paulsson yrkade på fyra års ungdomsvård, vilket är maxnivå. hon ville också att 17-åringen skulle stanna i häkte med restriktioner tills dom faller.

– Om det hade gällt en vuxen person hade jag yrkat livstid eller ett mycket långt fängelsestraff, förklarade hon i sin slutplädering.

17-åringens försvarsadvokat Lars Kruse var glad efter att tingsrätten beslutat släppa hans klient ur häktet när rättegången avslutades på fredagen. Foto: Berit Önell
17-åringens försvarsadvokat Lars Kruse var glad efter att tingsrätten beslutat släppa hans klient ur häktet när rättegången avslutades på fredagen. Foto: Berit Önell

Åklagaren ser bevisningen som tillräckligt stark för att döma 17-åringen för alla de fyra brott han åtalats för: mord, grovt olaga hot, grovt rån och övergrepp i rättssak samt ringa narkotikabrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är ställt utom allt tvivel att någon annan gjort det, sa hon.

Lars Kruse menar tvärtom att åklagaren inte nått ända fram och att beslutet att släppa 17-åringen på fri fot visar att försvaret åtminstone pläderat i rätt riktning.

– Det är positivt, men jag vill inte dra förhastade slutsatser utan inväntar nu domen, förklarade han efter förhandlingen.

Han betonade åter att ingen säkert har sett 17-åringen på brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten.

– Däremot har ett vittne sett en annan person i nära anslutning till mordplatsen vid rätt tidpunkt. Jag förstår att det kan finnas sannolika skäl för häktning, men nu ska brotten vara styrkta för att det ska bli en fällande dom, sa han.

Vittne såg annan gärningsman?

I sin slutplädering undrade han varför utredarna inte följt upp uppgifterna från vittnet som såg en person som liknade 17-åringen, men var annorlunda klädd och hade en väska med sig, stå och stirra på den hemlöse mannen bara någon minut innan han sågs ligga på golvet.

– Varför har man inte sökt efter denna person? Uppenbarligen finns en lookalike på Hässleholms centralstation den här kvällen. Vittnet kan ha sett gärningsmannen och det var inte 17-åringen, sa advokaten.

När förhandlingen var slut tog rätten paus några minuter innan dörrarna, som varit stängda under hela rättegången, öppnades och beslut i häktningsfrågan och datum för dom meddelades.
När förhandlingen var slut tog rätten paus några minuter innan dörrarna, som varit stängda under hela rättegången, öppnades och beslut i häktningsfrågan och datum för dom meddelades.

Han drog slutsatsen att utredarna redan från början bestämt sig för att 17-åringen var gärningsmannen.

– För mig är detta helt ofattbart, sa Lars Kruse.

Han tyckte att en fotokonfrontation kunde gjorts även om den hade haft lägre bevisvärde eftersom vittnet redan sett bilder på 17-åringen på Flashback och trodde att det var han.

Både vittnen och utredare har trott att ytterligare en person som fångats på stationens övervakningskameror kunde vara 17-åringen. Denne skulle ha varit på stationen klockan 22.51, två-tre minuter efter att 17-åringen filmades på Statoil vid Grönängsplan. Vid fredagens förhandling förklarade åklagaren att denna person är identifierad och det är alltså inte 17-åringen.

17-åringen syntes dock på övervakningskameran när han åkte uppför rulltrappan från rotundan till gångbron lite tidigare, klockan 22.27. Mordet kan ha skett bara några minuter senare. Klockan 22.48 var 17-åringen på Statoil.

Lars Kruse ifrågasatte dock att 17-åringen skulle ha kunnat gå dit så snart och se ut som om ingenting hade hänt efter att ha knivhuggit en person.

Osannolikt gömma stor kniv

Han såg det som osannolikt att den tanige 17-åringen hela kvällen skulle ha kunna gömma en så stor kniv som det måste ha varit frågan om under kläderna. Med tanke på offrets skador bör bladet ha varit cirka 15 centimeter långt och då bör skaftet ha varit tio centimeter.

– Någon skulle väl ha märkt att det här sugröret som sitter bredvid mig gått omkring med en 25 centimeter lång dolk i byxorna, sa Lars Kruse.

Han trodde inte heller på den 15-åriga flicka som i rättegången berättade att hon sett 17-åringen på gångbron strax före mordet.

– När hon gick där pratade hon med sin mamma i mobiltelefonen. Då berättade hon att hon blev rädd för den hemlöse mannen, men hon nämnde inte 17-åringen. I polisförhör ett par dagar senare fick hon frågan om hon sett någon annan hela sex gånger ur olika vinklar, men sa ingenting om 17-åringen, sa Kruse och menade att 15-åringen nog påverkats av andras uppgifter.

Han betonade att det finns stor risk att de unga vittnena påverkats av den stora uppmärksamheten kring mordet som berörde många hässleholmare starkt. Därför har många uppgifter också snabbt spridits via sociala medier.

Ofredande istället för hot

Kruse avfärdade även att 17-åringen skulle varit gärningsman vid rånet i tunneln under Netto. Hotet mot en 16-årig pojke på stationen ansåg han skulle rubriceras som ofredande.

– Det är inte rimligt, inte sannolikt och inte sant att han hotat med kniv, förklarade advokaten.

Åtalet gäller dock inte ofredande och därför kan 17-åringen inte dömas för det.

Han har erkänt att han tagit ett grepp med båda händer om målsägandens krage, tryckt upp honom mot väggen och sagt åt honom att låta bli hans flickvän.

Vittnesuppgifter som samverkar

Åklagarens bevisning utgörs främst av en mängd vittnesuppgifter som samverkar med varandra och av sms-konversationer som hämtats från såväl den misstänktes telefon som från målsägandes och vittnens. Dessutom visar övervakningsfilmer och telefonpositioneringar hur 17-åringen rört sig i centrala Hässleholm på kvällen den 9 augusti.

Enligt åklagaren visar vittnesuppgifter från flera personer oberoende av varandra på stationen strax före och strax efter mordet att 17-åringen var gärningsman. Övervakningsfilmerna ska stödja dessa uppgifter, liksom sms-konversationer och samtal med flickvännen och en av kamraterna som 17-åringen var på bio med.

Kamraten ska mer eller mindre ha tvingat 17-åringen med sig på bion eftersom denne verkade så arg att han  va räddatt något skulle hända om han åkte till Vinslöv där flickvännen befann sig med andra vänner. Kamraten som var med på bion sa i polisförhör att 17-åringen berättat för honom på telefon att han mördat en person på stationen. I tingsrätten ville han inte berätta, men åklagaren ansåg att polisförhöret var tillförlitligt, särskilt tillsammans med vittnesuppgifter från övriga kamrater som var med på bion och sedan skyndade sig till stationen där de såg den knivskurne mannen ligga på gångbron.

Den rånade pojkens sommarjojokort återfanns vid husrannsakan hemma hos 17-åringen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se