torsjö live vers2

Olika bilder av stödet till SD i Hässleholm

Olika bilder av stödet till SD i Hässleholm

Sverigedemokraten Ulf Erlandsson är på gott humör när han installerar sig som kommunalråd i stadshuset i Hässleholm. Men många har synpunkter på att andra partier gav sitt stöd. Foto: Berit Önell
Sverigedemokraten Ulf Erlandsson är på gott humör när han installerar sig som kommunalråd i stadshuset i Hässleholm. Men många har synpunkter på att andra partier gav sitt stöd. Foto: Berit Önell

Liberalernas kritik fortsätter mot den borgerliga alliansens aktiva stöd till Sverigedemokraternas vice ordförandeposter i Hässleholms kommunpolitik. Enligt SVT vill Skåneliberalerna nu ha möte med de medlemmar i Hässleholm som röstade för SD.

Men KD:s gruppledare i Hässleholm Robin Gustavsson säger att kritikerna inte har hela bilden.

I Hässleholms stadshus installerar sig SD:s Ulf Erlandsson i sitt kommunalrådsrum.

– Politiker i andra kommuner tittar nu på Hässleholms modell. Inför valet blir det nog fler liknande samarbeten eller vad man vill kalla det, med tre block, säger han.

Det som hände på kommunfullmäktige i Hässleholm på måndagskvällen har fått stor uppmärksamhet. Bland de hårdaste kritikerna finns ledande företrädare för Liberalerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Partiledare Jan Björklund var snabbt ute på Twitter och fördömde omröstningarna.

Djupt olämpligt enligt L-partisekreterare

Sedan gjorde partisekreterare Maria Arnholm ett långt inlägg på partiets hemsida. Hon förklarar där att Sverigedemokraterna är fiender till ett liberalt och öppet samhälle där människor kan göra olika val som leder till en mångfald av åsikter, kulturimpulser och livsstilar. Något som i den sverigedemokratiska världsbilden, enligt Maria Arnholm, ses som ett hot.

Hon ser händelsen i Hässleholm som mycket allvarlig.

– Då kom företrädare för tre borgerliga partier, däribland de närvarande liberala ledamöterna, överens med Sverigedemokraterna om att dela upp den politiska makten i kommunen mellan sig, skriver hon.

Hon förklarar att de lokala liberalernas ståndpunkt före kommunfullmäktiges möte var att de inte skulle samarbeta med SD och att ordförandeposterna skulle gå till allianspartierna. Posterna som förste och andre vice ordförande skulle fördelas mellan de två oppositionsblocken (de rödgröna respektive SD+FV) utan påverkan från L.

Frågan är sedan vad som hände bakom kulisserna under mötet. Enligt Maria Arnholm meddelade Moderaterna efter ajournering att alliansen skulle rösta för att SD skulle få alla uppdrag som förste vice ordförande. SD meddelade att de skulle rösta på alliansens kandidater till ordförande.

Maria Arnholm berömmer Hässleholmsliberalernas gruppledare John Bruun som vägrade medverka och lämnade fullmäktigemötet. Övriga liberaler röstade dock fram SD:s kandidater.

– Olyckligt och djupt olämpligt, skriver Maria Arnholm.

KD ville undvika att SD tog över

Robin Gustavsson (KD) räddade fibersatsningen.
Robin Gustavsson (KD).

Hon utelämnar dock att de rödgröna aviserade att de tänkte lägga ner sina röster och att SD nominerade en egen kandidat till fullmäktiges ordförande, vilket i det läget hade kunnat gå igenom eftersom alliansen har ett mandat mindre än SD-FV.

– Om vi inte hade röstat på dem som vice ordförande hade de tagit ordförandeposten, förklarar Robin Gustavsson.

Han fick ingen signal om att SD:s utspel bara skulle ha varit en markering.

Robin Gustavsson anser att grundproblemet i Hässleholmspolitiken har varit att det inte blev någon majoritet efter valet 2014.

– Det är inte bra för kommunen att det inte finns någon majoritet oavsett hur det ser ut. Det finns tre block och vi är också en minoritet, men vi tar ledarskapet i kraft av att vår budget gick igenom. Nu får vi ett kommunalråd och de båda andra blocken var sitt oppositionsråd, säger han.

Han förklarar att hans parti inte har något valtekniskt samarbete med någon annan än de andra allianspartierna.

– Däremot finns det ett rätt stort samförstånd med övriga partier i de flesta frågor, säger han.

Samarbete värdeladdat

Han säger att KD och SD skiljer sig åt värdegrundsmässigt, men anser att en del av dem som är kritiska till det som hänt inte har förstått grundorsaken.

– Samarbete har blivit ett värdeladdat ord, säger han.

Han betonar att KD, liksom de andra allianspartierna, hela tiden sagt att det inte gick att gå vidare med ett samarbete med SD.

– Sedan kan det uppstå situationer och det blir lite oförberett. För min del tänkte jag att vi får göra det bästa av situationen, säger han.

Han vill inte säga så mycket om liberalernas agerande.

– De får själva klara ut det, men jag kan inte se att vi har brutit några löften. Jag tyckte inte heller att det var så bekvämt och kunde också ha gått hem. Men om jag hade gjort det hade kanske SD tagit över ledarskapet och alliansen hade inte kunnat påverka det, säger han.

Han hoppas att det som hänt inte ska skada samarbetet inom alliansen och att det som planerats kan fullföljas.

– Sedan kan jag dela synpunkten att det här inte var vad vi hade tänkt oss riktigt, säger han.

Stor samsyn oavsett parti

Trots olika syn på värdegrunden har han inte haft några problem med att arbeta tillsammans med sverigedemokrater hittills, exempelvis i socialnämnden.

– I socialnämnden har vi ofta svåra och komplicerade frågor att lösa som gäller enskildas livssituation. Där har vi en stor samsyn oavsett parti, frånsett alla frågor som har med flyktingar och ensamkommande barn att göra.

– Jag har ett gott förhållande till samtliga politiker som jag jobbar ihop med. Vi måste försöka släppa på prestigen och arbeta för kommunens bästa, samtidigt som vi håller på värdegrunden, säger Robin Gustavsson

Han förklarar att han inte gillat när samtalstonen i fullmäktige blivit hård, från både SD:s och andras håll.

– Ibland går det för långt med personangrepp med mera. Då vill jag helst inte delta, säger han.

Största parti i Skåne i februari

Ulf Erlandsson tror att fler kommuner kommer att ta efter Hässleholms modell.
Ulf Erlandsson tror att fler kommuner kommer att ta efter Hässleholms modell.

Ulf Erlandsson tycker inte heller om sådant.

– Jag brukar hålla mig rätt lugn, men det förekommer ju personangrepp från både höger och vänster. Vi får hoppas på bättring, säger han.

Han tycker själv att han har lätt för att komma överens med folk.

– Det gäller att ge och ta. Jag tycker att det är bra personkemi med vilket av blocken som helst, säger han.

Ulf Erlandsson är på gott humör. Han ser en islossning på väg för SD genom det nya sättet att fördela makten i Hässleholm.

Troligen är han den ende sverigedemokrat som blivit förste vice ordförande i en svensk kommunstyrelse hittills. En förste vice ordförande i kommunfullmäktige finns dock i Bromölla, för övrigt framröstad av bland andra Vänsterpartiet.

Enligt Sifo:s väljarbarometer för februari når SD dessutom rekord och blir största parti i Skåne (utom Malmö) med 33 procent av väljarna.

Frilagt har sökt de liberaler som röstade för SD:s vice ordförandeposter: Mikael Koenen, Cecilia Tornerefelt och Winnie Aronsson.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se