torsjö live vers2

John Bruun kvar som gruppledare för L

John Bruun kvar som gruppledare för L

John Bruun fortsätter som gruppledare för Liberalerna i Hässleholm. Men Mikael Koenen ställer sin plats som ordförande i barn- och utbildningsnämnden till förfogande.

– För att skapa möjlighet för den nystart som Hässleholmspolitiken behöver, vill Liberalerna se över tillsättningen av de platser som skedde vid det kaotiska valet i måndags, skriver Liberalerna i Skåne i ett pressmeddelande.

Det sker i samband med den större förändringen av den politiska organisationen som planeras.

John Bruun (L). Foto: Urban Önell
John Bruun (L). Foto: Urban Önell

John Bruun reagerade starkt på det som hände vid i måndags då de rödgröna aviserade att de skulle lägga ner sina röster inför valet av ny ordförande i fullmäktige. SD utmanade då alliansens förslag Douglas Roth (M) genom att nominera en egen kandidat, Patrik Jönsson, till posten. Utan de rödgrönas röster hade valet kunnat sluta 16-15 till SD:s favör.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

John Bruun lämnade mötet och meddelade också partiet att han ställde sin plats till förfogande, om man ville ha någon annan som gruppledare. Det bekräftade han i ett sms till Frilagt.

Partiets övriga ledamöter stannade och röstade på SD-kandidater till alla vice ordförandeposter. SD tackade genom att under resten av mötet rösta på alliansens förslag till ordförandeposterna.

– När partierna lurpassade på varandra ställdes Liberalernas ledamöter till sist inför ett omöjligt val. Det var för att förhindra att Sverigedemokraterna skulle ta alla ordförandeposter som de röstade som de gjorde, skriver Liberalerna i Skåne.

Kritiken mot Liberalernas stöd till SD har varit hård, främst från partiledare Jan Björklund och Liberalerna i Skånes Christer Nylander som ville kalla de berörda till ett särskilt möte för att diskutera det som hänt.

Huruvida det varit något sådant möte framgår inte av pressmeddelandet, men på fredagskvällen hade Liberalerna i Hässleholm ett möte för att diskutera läget i kommunpolitiken.

Resultatet är bland annat att John Bruun fortsätter som gruppledare.

– Liberalerna hoppas på ett nytt klimat i Hässleholms politik. Det som hänt de senaste dagarna har inte varit bra för kommunen. Om man på riktigt vill förbättra skolan och äldreomsorgen i vår kommun kan vi inte ha kaos i politiken. Det var Sverigedemokraternas agerande som utlöste kaoset, men det är många som har ansvar för att det gick så långt. Nu behövs mer samarbete och ett mer konstruktivt politiskt klimat, säger John Bruun.

MIkael Koenen (L)
MIkael Koenen (L)

Mikael Koenen förklarar i pressmeddelandet varför han är beredd att hoppa av som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det är det enda rimliga. Det känns inte rätt att bli vald på det sättet som jag valdes. Jag vill att Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna styr Hässleholm, men det ska ske utan samarbete med Sverigedemokraterna eftersom deras politik inte är bra för Hässleholm, kommenterar Koenen.

L i Hässleholm betonar att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi vill ha allianspolitik i Hässleholm. Om de SD vill rösta på den politik som L, M och KD lägger fram har vi inget emot det, tvärtom. Vi tycker också att SD ska ha lika bra information och insyn som andra partier, men vi samarbetar inte med dem, säger Cecilia Tornerefelt.

L:s företrädare fick ytterligare några poster i måndags. Tord Johansson valdes till ordförande i revisionen, John Bruun till överförmyndare, Carl-Erik Littke till ordförande i Hässlehem och Mikael Koenen till ordförande i fritidsnämnden som dock enligt förslaget slås samman med kulturnämnden.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se