Gruppen-3a-328x120

Koenen (L) lämnar alla politiska uppdrag

Koenen (L) lämnar alla politiska uppdrag

Liberalernas Mikael Koenen lämnar alla sina politiska uppdrag i Hässleholms kommun med omedelbar verkan.

Han berättar om många sömnlösa nätter efter att han vid fullmäktige den 27 februari var med och röstade fram Sverigedemokraternas kandidater till alla vice ordförandeposter. Men droppen var avslöjandet om SD:s kommunalråd Ulf Erlandssons rasistiska delningar på Facebook.

– Jag mådde redan skitdåligt över att jag skrivit hans namn på röstsedeln och så händer detta, säger Mikael Koenen.

MIkael Koenen (L)
MIkael Koenen (L)

Han avsäger sig bland annat ordförandeposterna i barn- och utbildningsnämnden och fritidsnämnden samt sin plats i kommunfullmäktige.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På söndagen skickade han ut ett pressmeddelande där han meddelade att han avsagt sig alla uppdragen och förklarade anledningen. Samma meddelande skickade han till partikollegor, ledande allianspolitiker och skolchef Eva Andersson.

Han tycker att det kändes som att en sten lyftes från hans skuldror när han väl bestämde sig.

– Partiet bad mig att ha is i magen. Men efter det här med Ulf Erlandsson gick det inte längre. För min familjs skull och för min egen skull måste jag sluta, säger han.

Redan för en vecka sedan meddelade Liberalerna i Hässleholm, efter skarp kritik från centralt håll, att Koenen ska lämna sina ordförandeposter och att partiet ska ompröva alla sina nya ordförande- och vice ordförandeposter i samband med beslut om ny nämndsorganisation längre fram i vår.

Mikael Koenen förklarar att det inte är kritiken utifrån som varit tung.

– Det kan jag ta. Men det är värre när man inte tycker om sig själv, när jag inte riktigt kan stå för det jag själv tycker och inte kan stå för det jag gjort inför mina barn.

Ett omöjligt val

Han förklarar att han inte hade väntat sig att det skulle bli aktuellt att rösta på SD vid fullmäktigemötet.

– Vi hade snackat mycket om att det var viktigt att inte gå in i ett direkt samarbete med SD. När S-gruppen hade avsagt sig posterna som ordförande och förste vice ordförande, trodde jag att de skulle kräva andre vice ordförande. Men det var kanske lite naivt, säger han.

När de rödgröna krävde posterna som förste vice ordförande krävde SD ordförandeposterna och hade med stöd av FV kunnat ta över dem med en rösts övervikt.

– Vi ställdes mycket plötsligt inför ett omöjligt val. Antingen att låta bli att rösta på SD och riskera att de tog över alla ordförandeposterna, eller att själva i alliansen ta ordförandeposterna och stödja SD i valet av förste vice ordförande. Vi valde det senare alternativet, inte för att det var bra utan för att vi tyckte det var det minst dåliga, skriver Mikael Koenen i sitt pressmeddelande.

Sedan dess har han våndats.

– Med en stor klump i magen gick jag hem från mötet och var allt annat än stolt, skriver han.

Helt förknippad med detta

I onsdags läste han om Erlandssons agerande.

– De rasistiska delningarna står så långt ifrån mina egna värderingar och slår så hårt in i min själ. Sedan dess har jag nästan inte sovit alls, berättar han.

Han tvekade mest inför att avsäga sig sin fullmäktigeplats.

– Det är kanske ett litet svek mot väljarna, jag kan förstå om någon tycker det. Men min plattform för att göra något politiskt har helt enkelt blivit bortspolad. Jag kan inte stå där i fullmäktige och kämpa för liberala idéer när jag nu är helt förknippad med detta, säger han.

Tycker du att alla Liberalernas ledamöter borde hoppa av?

– Nejdå. Men jag var med på fullmäktigemötet och röstade och jag fick rejäla förmåner av det genom mina ordförandeposter. Så är det inte för de andra, säger han.

Han kan inte säga vad allianspartierna skulle ha gjort annorlunda, annat än ett bättre förarbete.

– Vi borde väl ha pratat mer med varandra över blockgränserna. Det får vi ta på oss allihop, säger han.

Måste prata med SD

Han tycker också att alla ska prata med SD, trots det som hänt.

– Det är väl naivt att tro att Sverigedemokrater inte gör som Ulf Erlandsson. Men SD har mest gjort bort sig på riksplanet. Vi har inte haft sådana skandaler här tidigare. Det är i vilket fall inte anledning till att inte prata med dem, verkligen inte. Man ska prata och vara vänlig mot alla, men inte samarbeta och inte tulla på sina egna viktigaste idéer och uppfattningar, säger han.

Mikael Koenen utesluter inte att han återkommer till politiken, kanske redan inför nästa val.

– Jag stänger ingen dörr, säger han.

Just nu är det dock helt stopp.

– Jag tänker fortsätta min kamp för alla människors lika värde i andra forum, säger han.

Ordförande beklagar

Liberalernas ordförande Marianne Littke är besviken över utvecklingen.

– Micke är en otroligt duktig politiker som vi i partiet uppskattar och som har stort stöd bland våra väljare. Mikael har också haft stor påverkan i partiet och har företrätt Liberalerna i alliansens förhandlingsgrupp. Jag önskar att han hade haft kraft kvar att ta hand om situationen så som den har utvecklats, men jag förstår också hans val, skriver hon i ett separat pressmeddelande.

Hon förklarar där att övriga liberaler i Hässleholm fortsätter att jobba för Hässleholms utveckling.

– Vi vill hålla dörren öppen för alla positiva krafter för att vända den förlamande situation som nu råder i kommunen. Hur kommunen ska ledas framöver ska vi fortsätta diskutera inom Liberalerna och med våra samarbetspartners M och KD. Det parlamentariska läget är komplicerat och kommunen måste ledas även framöver.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se