logga-ligg-tjock

Hemlösa i Hässleholm står snart utan lokal

Hemlösa i Hässleholm står snart utan lokal

Föreningen Hemlösa i Hässleholm blir i augusti av med lokalen i församlingshuset där hemlösa fått frukost serverad på helgerna i mer än två år.

– En del längtar hela veckan till frukostarna, det får inte tas ifrån dem, säger Ingela Hansson, ordförande i föreningen som nu hoppas på hjälp att hitta en annan lokal.

Ingela Hansson var med och startade Hemlösa i Hässleholm.
Ingela Hansson är ordförande i Hemlösa i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Ingela Hansson har förståelse för att kyrkan har svårt att upplåta lokalen eftersom verksamheten ibland krockar med kyrkans barn- och ungdomsgrupper, uthyrning i samband med barndop med mera.

– De har flera gånger ställt in sina aktiviteter för att vi ska kunna vara där. Vi är oerhört tacksamma för den tid vi fått låna lokalen, säger hon.

På onsdagen var föreningens ledning på möte med präster och diakoner som förklarade situationen.

– De vill gärna fortsätta samarbetet med oss, men inte i den här lokalen efter den 15 augusti. Vi ska tillsammans försöka hitta något annat, berättar Ingela.

Hon är dock medveten om att det inte är lätt att hitta en ny lokal som bör ligga i centrala Hässleholm. Förutom frukostservering hjälper föreningen de hemlösa genom att dela ut kläder, hygienartiklar med mera.

Hemlösa i Hässleholm, från vänster Jeanette Möller och Ingela Hansson, serverar frukost till behövande, Frank Forsell och Jonny Lindahl. Foto: Berit Önell
Hemlösa i Hässleholm mister snart lokalen i församlingshuset. Från vänster Jeanette Möller och Ingela Hansson serverar frukost till behövande, Frank Forsell och Jonny Lindahl. Foto: Berit Önell

Ingela Hansson lade på onsdagskvällen ut information på föreningens Facebook-sida. Där berättar hon att föreningen på mötet med kyrkans företrädare också talat om att ha en lokal som kan vara öppen på kvällarna innan kommunens natthärbärge öppnar klockan 21.

– En slags värmestuga med möjlighet att äta en kvällsmacka, titta på tv, spela sällskapsspel, vara med i en gemenskap, tvätta sina kläder, duscha, vila en stund samt mycket annat. Detta för att vännerna ska slippa sitta på stationen, eller på stan, skriver hon och vädjar om hjälp.

Det finns ingen möjlighet för föreningen att betala hyra.

– Vi har dock folk som brinner för att hjälpa och stötta vännerna, och tillsammans med kyrkan skulle vi säkert kunna bemanna en så kallad värmestuga, skriver Ingela Hansson.

Hoppas att kommunen kan hjälpa till

Hon hoppas också att kommunen ska kunna hjälpa till.

– Det måste vara en samhällsvinst om vi får ha en lokal och fortsätta att hjälpa människor. Vår och kommunens verksamhet kan komplettera varandra, säger hon.

Föreningen ställde frågan till socialnämnden för cirka ett år sedan, men fick då till svar att det inte fanns några lokaler.

Ingela och de andra i föreningen hoppas att problemet ska lösa sig i god tid före den 15 augusti.

– Det är en livlina för många av våra vänner att komma till frukostarna och få en kram och en kopp kaffe, säger hon.

Kyrkan uppskattar frukostarna

Jenny Magnusson, en av Hässleholms församlings diakoner, betonar att kyrkan uppskattar föreningens verksamhet.

– Det är jättebra att de har varit där. Det är ett fantastiskt arbete de gör, säger hon.

Hon hoppas att det ska gå att hitta en annan lokal.

– Det har blivit för ofta att vi har fått säga att andra inte kan vara i lokalen. Att sätta upp en skylt att frukosten är inställd för att något annat händer går inte, den här gruppen behöver kontinuitet, säger hon.

Även hon tycker att kommunen skulle hjälpa till.

– Det är så många människor som jobbar i föreningen och de gör en stor insats. Det är bra att de hemlösa har någonstans att gå in och värma sig, särskilt vintertid, säger hon.

Soppservering behöver också flytta

Kyrkan serverar soppa i församlingshusets stora sal fem dagar i veckan. En av stadens butiker skänker gårdagens bröd och kakor.

Inräknat Hemlösa i Hässleholms frukostar på lördagar och söndagar innebär det att hemlösa kan äta någonstans i Hässleholm sju dagar i veckan.

Men även i den stora salen förekommer mycket annat. Därför pågår diskussioner om att inom kort flytta soppserveringen till lokaler i Missionskyrkan på Första Avenyn.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se