torsjö live vers2

Ulf Erlandsson avgår som kommunalråd

Ulf Erlandsson avgår som kommunalråd

Ulf Erlandsson avgår som kommunalråd i Hässleholm efter uppmaning från Sverigedemokraternas partiledning.

Anledningen är de uppgifter som kommit fram i SVT Skånes granskningar de senaste dagarna samt Expos tidigare avslöjande.

– Han har blivit en belastning för partiet, säger Patrik Jönsson, SD:s vice gruppledare i Hässleholm och regionråd.

Erlandsson tänker behålla övriga uppdrag, bland annat som ledamot i kommunfullmäktige och kommunala bolagen Hibab och Hässleholm Miljö.

Ulf Erlandsson (SD) . Foto: Urban Önell
Ulf Erlandsson (SD) . Foto: Urban Önell

Efter bara drygt tre veckor på posten och en intensiv mediegranskning får SD:s första kommunalråd i Hässleholm alltså inte längre stöd av sitt parti.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Patrik Jönsson fick beskedet från partiledningen vid tretiden på fredagseftermiddagen. Han berättar att partiledningen vägt samman avslöjandena om spridande av rasistiska artiklar, att Erlandsson inte betalat tillbaka felaktigt utbetalda ersättningar för förlorad arbetsinkomst till kommunen samt misstänkta oegentligheter kring hans bolag och märkliga turer kring hans fastighet, före detta Hästveda gjuteri.

– Det handlar om det sammanlagda intrycket, det har blivit  så pass mycket nu, säger Patrik Jönsson.

Han instämmer i partiledningens bedömning.

– När vi lägger ihop allt är det nog nödvändigt för att vi ska få en nystart i Hässleholm, säger han.

Varför har du inte reagerat tidigare, att han inte tänkte betala tillbaka ersättningarna kände du väl till för två år sedan?

Patrik Jönsson (SD) ansåg att förutsättningarna för fiberprojektet förändrats helt. Foto: Urban Önell
Patrik Jönsson (SD).

– Ja, men jag fick besked av Ulf att han inte var återbetalningsskyldig. Jag missbedömde situationen, jag borde ha satt mig in mer i detta. Nu tycker jag att han bör betala tillbaka, säger Patrik Jönsson.

Kommunens personalutskott beslöt i februari 2015, efter råd från en extern revisionsfirma, att inte driva en rättslig process för att få tillbaka pengarna. Det felaktiga beloppet preciserades inte ens och ingen faktura skickades till Ulf Erlandsson.

Totalt fick han ut 186 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst under åren 2011-2013. Enligt revisionsfirman var större delen av beloppet felaktigt, men hur mycket är alltså oklart.

En partikollega som driver åkeri hade intygat att Ulf Erlandsson missat 120 lastbilskörningar på grund av politiska uppdrag. Intyget underkändes av revisionsfirman som ansåg att det var orimligt.

Erlandsson drev tidigare ett annat åkeribolag tillsammans med samme partikollega i före detta Hästveda gjuteri. SVT Skåne avslöjade att bolaget, efter att Erlandsson hoppat av, såldes till ”målvakter” i Stockholm som försatte det i konkurs. Ett 30-tal chaufförer blev utan lön i månader.

Konkursförvaltaren skrev i förvaltarberättelsen att bolaget såldes för 5 000 kronor och att köparen fick all bokföring i sin hand. Sedan dess är bokföringen försvunnen. De nya ägarna visade sig vara kriminella narkotikamissbrukare, dömda för bland annat vapenbrott. En av dem väntar inom kort åtal för brott i samband med konkursen. Erlandssons partikollega satt inledningsvis anhållen som misstänkt för grovt bokföringsbrott, grov oredlighet mot borgenär och försvårande av skattekontroll, men är inte längre misstänkt.

Ulf Erlandsson äger fortfarande den gamla gjuterifastigheten där miljönämnden kommer att kräva saneringsåtgärder. Flera personer är också folkbokförda som boende på fastigheten, något Ulf Erlandsson säger sig inte känna till.

SVT Skånes avslöjade på fredagen bland annat att ett av hans bolag, UK Lantbruks AB, sedan flera år är konkursmässigt, men ändå drivs vidare, vilket strider mot lagen. Bolagen har inga revisorer. Det är dock inte ett lagkrav, trots att bolaget har mer än tre anställda, om inte balansomslutning eller nettoomsättning överskrider tre miljoner kronor.

Ulf Erlandsson bekräftar för Frilagt att han avgår från kommunalrådsposten, men inte från övriga uppdrag.

Pär Palmgren ville se åtgärder.
Pär Palmgren (M).

Han hävdar att SVT Skånes uppgifter är felaktiga.

– Det har varit ett oerhört smutsigt mediedrev mot mig, skriver han i ett pressmeddelande på fredagskvällen.

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) krävde redan vid middagstid på fredagen Ulf Erlandssons avgång.

– Förtroendet är förbrukat, skriver han i ett pressmeddelande.

Palmgren anser att ”skriverierna” kring Ulf Erlandsson skadar Hässleholm.

– Vi ska inte behöva se och höra fler nyhetsinslag kring hans person som innebär att Hässleholms rykte blir nersolkat. Det ger ingen rättvis bild av Hässleholms kommun och alla de viktiga insatser som våra medarbetare och vårt näringsliv gör varje dag, skriver han.

Berit Önell

Läs Ulf Erlandssons insändare om SVT:s granskning:
2017-03-24 SVT har blivit ”Fejknews”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se