torsjö live vers2

Ny ersättare för SD hoppar av

Ny ersättare för SD hoppar av

En av de nyutsedda fullmäktigeledamöterna för Sverigedemokraterna i Hässleholm hoppar av omedelbart. Det är ersättaren Harald Lind, 77 år, som av personliga skäl redan har avsagt sig.

– Det är synd, men inte något vi kan rå över. Vi hade gärna haft med honom i gruppen, säger vice gruppledare Patrik Jönsson.

Imorgon kväll utses nya ledamöter i nämnder och styrelser och eventuellt även ett nytt kommunalråd efter Ulf Erlandsson.

Vice gruppledaren Patrik Jönsson samlade resterna av sin fullmäktigegrupp till kort diskussion efter fullmäktiges sammanträde.
SD har många stolar att fylla efter alla avhopp. Efter förra fullmäktige samlade vice gruppledaren Patrik Jönsson resterna av sin grupp till kort diskussion.

De nya ledamöterna presenterades i slutet på förra veckan efter att länsstyrelsen gjort en ny sammanräkning. Efter alla avhopp utsågs fem nya ordinarie ledamöter, som tidigare varit ersättare, samt tre nya ersättare.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vid valet 2014 cirkulerade flera SD-listor, trots att partiet försökt dra in en med 78-årige Bengt-Göran Rudbrings namn eftersom han avslöjades med att inte ha berättat om sin tidigare aktivitet i nazistiska organisationer. Han uteslöts då även från partiet. Nu återkom han oväntat som ersättare tillsammans med Harald Lind, tidigare fullmäktigeledamot som ville avgå 2014. Den tredje ersättaren, Selwyn Gester, 79, stod sist på den ”rätta” listan.

För ögonblicket ser det i alla fall inte ut som att Rudbring blir ende ersättare.

– Selwyn ställer upp, berättar Patrik Jönsson.

Han har också fått meddelande på sin telefonsvarare från Rudbring som vill bli medlem i Sverigedemokraterna igen.

Frågan är om han nu är välkommen, trots sin bakgrund.

– Man måste kunna ändra politisk uppfattning, men det får partiet centralt bedöma, säger Patrik Jönsson.

Han konstaterar att Rudbring inte blev utesluten bara på grund av kopplingen till nazism utan framförallt för att han inte berättat om det.

Han är fortfarande inte säker på om alla ordinarie ställer upp på sina poster. Tidigare ersättaren Sverre Albinsson brukar inte komma på sammanträdena och uttryckte i en SVT-intervju tveksamhet till att bli ordinarie ledamot.

– Vi har inte fått tag på honom än, men söker honom, säger Patrik Jönsson.

Det finns ytterligare fyra möjliga kandidater till SD-stolar i fullmäktige. De har handskrivits på blanka listor vid valet, men länsstyrelsen kommer inte att kontrollera dem förrän det är helt slut på namnen på de tryckta listorna. Då kontrolleras bara om personerna är vid liv och fortfarande bosatta i kommunen.

– Det här är ingen drömsituation, men det är inte mycket vi kan göra, dessvärre, säger Patrik Jönsson.

Imorgon kväll ska nya företrädare till nämnder och styrelser utses.

– Jag tror inte att det blir något problem, vi har namn till alla platser. Det ser bra ut, men vi släpper inget förrän vid presskonferensen på torsdag, säger Patrik Jönsson.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se