logga-ligg-tjock

Terroråtalad släpptes – men greps direkt av Säpo

Terroråtalad släpptes – men greps direkt av Säpo

Den terrormisstänkte 30-åringen från Vittsjö greps av Säpo direkt efter att rättegången om attentatet mot en shiamuslimsk moské i Malmö avslutats. Åklagaren hade just yrkat att han skulle dömas till fem års fängelse, men Malmö tingsrätt beslöt att försätta honom på fri fot, något som kan betyda att den misstänkte blir frikänd. Friheten blev dock kort.

Mannen är åtalad för att ha kastat in två brandbomber i lokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober. Shiiternas viktigaste högtid Ashura hade firats i lokalen kvällen före. Samlingen var dock avslutad och lokalen tom när attentatet utfördes. Ingen skadades i den omfattande brand som uppstod.

Attentatet är det första i Sverige som Islamiska staten har tagit på sig. Organisationens nyhetstidning al-Naba beskriver det som en ”brandoperation” i ”den svenska korsfararstaten”. Gärningsmannen omnämns som en av Islamiska statens soldater som agerat på uppmaning av en av de högsta ledarna. I artikeln uttrycks också en förväntan på fler dåd av samma slag.

Enligt åklagaren Agneta Hilding Qvarnström var avsikten att injaga fruktan hos shiitiska muslimer.

Åklagarens bevisning bestod bland annat av telefonavlyssning och skärmdumpar från konversationer på sociala medier. 30-åringen ska i konversationer med flera personer ha berättat att han utfört dådet i IS namn och att han ville dö martyrdöden. Han ska också ha laddat ner filmer som hyllar IS-soldater och där ”otrogna” mördas.

Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus sa Agneta Hilding Qvarnström efter rättegången att hon förstått att det fanns ett beslut om att mannen skulle tas i förvar. I övrigt ville hon inte kommentera händelsen.

– Ni får tala med Säkerhetspolisen om detta, sa hon.

Enligt försvarsadvokat Lars Edman är Säpos frihetsberövande inte kopplat till någon brottslighet utan till lagen om särskild utlänningskontroll.

– Det är en form av administrativt frihetsberövande som inte har att göra med att det misstänks ha begåtts ett brott, utan det är någon form av framtida säkerhet, sa han till P4 Malmöhus.

Dom meddelas den 21 april.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se