torsjö live

Bernsheim uppmanas tänka över sin situation

Bernsheim uppmanas tänka över sin situation

Hässleholmsmoderaternas kretsmöte var inte berett att uttala sitt stöd för Richard Bernsheim på onsdagskvällen. Gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren uppmanade honom istället att tänka över sin situation.

Frågan överlämnas nu till Moderaternas fullmäktigegrupp som sammanträder efter påskhelgen.

Richards Bernsheims affärer och frågan om partiets fortsatta förtroende för honom stod på dagordningen vid Moderaternas kretsmöte på onsdagskvällen, men fullmäktigegruppen beslutar i nästa vecka. Foto: Gunvor Borre
Richards Bernsheims affärer och frågan om partiets fortsatta förtroende för honom stod på dagordningen vid Moderaternas kretsmöte på onsdagskvällen, men fullmäktigegruppen beslutar i nästa vecka. Foto: Gunvor Borre

Richard Bernsheim, ordförande i både barn- och utbildningsnämnden och byggnadsnämnden, har en lång historia av betalningsförelägganden och skulder hos kronofogden, både privat och i sina företag. Kronofogden gjorde nyligen ett försök till utmätning på grund av skulder på 1,6 miljoner kronor i ett av företagen. Men inga utmätningsbara tillgångar fanns. Efter Frilagts avslöjande har Bernsheim vänt sig till Bolagsverket och begärt att få lämna sina styrelseuppdrag i företagen.

Han kommer i vilket fall att lämna sitt uppdrag som byggnadsnämndens ordförande inom kort. Frågan är nu hur det blir med övriga uppdrag, främst ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden, kommunens tyngsta nämnd med över en miljard i budget.

Pär Palmgren är bekymrad.

– Det här kommer väl att fortsätta i tidningarna och partiet måste bli kvitt det på något sätt, säger han efter mötet på onsdagskvällen.

Richard Bernsheim själv tänker inte ta initiativ till att avgå.

– Om gruppen fortfarande har förtroende för mig som person är jag beredd att göra mitt yttersta, säger han till Frilagt.

Han säger att problemen med skulder hos kronofogden är över.

– Jag ser ingen anledning till att det ska bli mer, säger han.

Han förklarar att han inte heller vill lämna verksamheterna vind för våg tills det eventuellt kommer en ersättare, men kan ställa sin plats till förfogande om det är vad partikamraterna vill.

– Jag vill inte göra det rörigare än det är, men om gruppen kan hitta en ersättare som kan göra uppdragen bättre kan jag gå, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se