torsjö live vers2

Bör vi vårda oss om vårt högvilt?

Bör vi vårda oss om vårt högvilt?

– Vi är orättvisa mot politiker, andra makthavare och direktörer, om vi påstår att de samtliga girigt roffar åt sig pengar från samhället. Jag känner en direktör som nöjer sig med en måttlig månadsinkomst om ca 35 000, hässleholmaren Alf Jönsson.

– Du måste syfta på gymnastikdirektören med detta namn. Och det är en hyvens kille som gör skäl för sin lön. Men han tillhör småviltet. Låt oss tala om högvilt! Om hans hässleholmska namne, den Alf Jönsson som blev headhunted av socialdemokraten Henrik Fritzon som en ”tolvtaggare” och nu är regiondirektör i Kristianstad.

Nämnda högdjur utfodras med hutlösa hundra sjuttio tusen (170 000) i månaden. Jag vet inte hur många sjuksköterskor överblivet foder hade räckt till, om tolvtaggaren haft någon skam i kroppen och nöjt sig med ett i sig fullvärdigt näringsintag om till exempel 45 000.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jo, men håll med om att en tolvtaggare är ett ståtligt djur, väl värt slösande mängd med foder! Du får heller inte glömma, att trots att hjorden av väl- och överbetalda politiker och byråkrater ständigt ynglar av sig, anser de själva att de bör fridlysas och inte jagas i onödan.

Det ädla högviltet vacklar ju under ett gränslöst ansvar – så betungande att det ytterst sällan utkrävs. Och de som ständigt ordar om jämlikhet och demokrati, bör tillföras riklig näring, så de får kraft att framhärda i sitt offentliga hyckleri.

– Vad tycker egentligen högdjuren själva om sin saftiga klövertilldelning?

– Det får du aldrig veta. Det rör sig om oerhört skygga djur med stark flyktinstinkt. Om en skattebetalare trots detta skulle lyckas komma dem in på livet och fråga, om något enda högdjur, tolvtaggare eller ej, verkligen kan göra skäl för så mycket foder, stegrar de sig och flyr undan med standardfrasen: ”Det får andra bedöma”.

– OK, låt då oss andra, medborgare och skattebetalare, verkligen göra en bedömning: Vi ser här högvilt som med sin groteska utfodring, är ett hån mot allt vad demokrati heter, samtidigt som det utgör en delförklaring till svensk sjukvårds ekonomiska kris.

Per L Christensen
Författare

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se