torsjö live

Beslut om att utvisa IS-sympatisör blir svårt att verkställa

Beslut om att utvisa IS-sympatisör blir svårt att verkställa

Migrationsverket har beslutat att säga ja till Säpos ansökan om att utvisa den 30-årige Vittsjöbo som frikändes från åtal för mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Utvisningen kan dock bli svår att verkställa till något av de länder som är aktuella, Syrien och Saudiarabien.

Trots den friande domen fastslog tingsrätten att mannen är IS-sympatisör och Säpo har nu fått gehör för att han är en sådan säkerhetsrisk att hans uppehållstillstånd i Sverige ska upphävas.

Ett bra beslut, enligt Haider Ibrahim, ordförande i riksorganisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige med kansli i den stora moské i Järfälla som utsattes för mordbrand i valborgshelgen.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen
Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Hatet mot shiamuslimer är en central del i Islamiska statens och andra sunnimuslimska extremistgruppers ideologi. Attentatet i Malmö är det första dåd i Sverige som IS tagit på sig och 30-åringen åtalades också för terrorbrott. Domstolen ansåg dock inte att det var fråga om ett terrorbrott utan enbart en mordbrand, ett brott som 30-åringen alltså inte kunde fällas för.

Däremot hade han bevisligen spridit hat mot shiiter på internet, applåderat mordbranden och rapporterat om den till IS-tidningen Al-Naba.

Säkerhetspolisen, som ledde utredningen om mordbranden i Malmö, beslöt att omedelbart ta 30-åringen i förvar när rättegången avslutades och tingsrätten beslöt att häva häktningen.

Risk finns nu att han blir kvar i förvar hos Säpo eftersom inga utvisningar i dagsläget kan ske till Syrien där han är medborgare.

Saudiarabien tar bara emot
invandrare under 18 år

30-åringens advokat Lars Edman säger till Frilagt att hans klient inte har något emot att resa till Saudiarabien där han tidigare bott och arbetat i ett antal år.

– Han vill gärna komma härifrån så fort som möjligt och inte behöva sitta inlåst, säger Lars Edman.

Han har dock nu fått information om att Saudiarabien har skärpt sina regler för invandring.

– Han kan knappast passera som under 18 år, vilket jag fått uppgift om krävs för inresa idag, säger han.

Om utvisningen mot förmodan skulle bli möjlig den närmaste tiden kommer den, enligt Edman, att genomföras även om domen skulle bli överklagad. I så fall skulle 30-åringen inte vara på plats för en ny rättegång och eventuell dom.

– Domen har inte med det här att göra, säger Lars Edman.

Vilka omständigheter beslutet om utvisning grundas på får varken han eller hans klient se, bara att det handlar om att 30-åringen bedöms vara en säkerhetsrisk. Möjligen har det samband med uppgifterna i domen om IS-kopplingar, filmer med avrättningar, tidigare ”jihadresa” till Syrien för Jahbat Al-Nusra, (en grupp som var knuten till Al-Qaida) med mera.

– Det är en konstig situation, svårt att försöka försvara sig mot något som man inte vet vad det är. Det är inte bevisat att han har begått brott, men tydligen att han kan begå brott i framtiden, säger Lars Edman.

Han säger att 30-åringen förnekar att han har IS-sympatier.

– Han sympatiserar med Fria syriska armén, säger han.

Han påpekar att IS inte som brukligt tog på sig mordbranden via sin nyhetsbyrå A´maq utan endast i nyhetstidningen Al-Naba 14 dagar efter händelsen.

Liknande scenario i shiamuslimernas
största moské och rikskansli

Haider Ibrahim berättar att han, särskilt efter mordbranden i Malmö, varit orolig att något liknande skulle hända Imam Ali islamic center i Järfälla, som är shiamuslimernas största moské i Sverige med 11 000 medlemmar och dessutom alltså inrymmer rikskansliet.

Branden natten till den 1 maj, som förstörde cirka 25 procent av den stora anläggningen, liknar på flera sätt branden i Malmö. Den skedde natten efter att en stor shiamuslimsk högtid firats i lokalerna och det var brandbomber, molotovcocktails, som kastades mot byggnaden.

Fler hot från högerextrema

Men Haider Ibrahim säger att det inte är säkert att förövaren är islamist den här gången. Organisationen har tagit emot hot från muslimska extremister, men även från högerextremister och dessa har ökat efter dådet i Stockholm.

En man har suttit anhållen för mordbrand, men släppts efter att misstankarna försvagats.

Många aktiviteter är redan igång igen i lokalerna. Det stora biblioteket med över 3 000 böcker rökskadades allvarligt, men Haider Ibrahim hoppas att böckerna ska kunna räddas.

Han kan arbeta på sitt kontor i den oskadda delen av byggnaden, men även där luktar det rök.

– Vi har redan påbörjat saneringen och vill få igång all verksamhet så fort som möjligt. Vi ska visa att vi inte ger upp, det är den bästa signalen till dem som vill förstöra för oss, säger han.

Återvändande jihadister farligast

Han säger att han känner sig trygg med polisens åtgärder, inte minst att Säpo vill utvisa 30-åringen.

– Bedömningen är att han är en riskabel person för samhället. Vi tycker att det är rätt beslut. Han har kommit med hot och hat mot oss. Om han orsakat branden är inte det viktiga, säger han.

Han betonar att det förebyggande arbetet är viktigt för att stoppa terrorister innan det händer något.

Största risken för shiamuslimerna tror han är de jihadister som återvänder från Syrien efter att ha krigat med IS eller Al Nusra-fronten.

Dock ser många svenskar muslimer som en homogen grupp.

– Så är det inte alls, lika lite som inom kristendom eller judendom. Det finns många riktningar och vissa är extrema.

Projekt mot extremism
och för demokrati

Shiasamfunden driver ett projekt mot extremism och för demokrati tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Haider Ibrahim berättar att hittills två tredjedelar av alla shiaföreningar i landet med totalt cirka 33 500 medlemmar haft möten och seminarier.

– Shia har generellt inte haft det här bekymret, men det måste förklaras, särskilt för unga muslimer. Är det någonsin tillåtet med våld i religionens namn?

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se