torsjö live vers2

Förslag på samlingsregering sprack

Förslag på samlingsregering sprack

En samlingsregering med de röd-gröna var alliansens förslag för att uppnå stabilitet i Hässleholms kommun. Det skulle också innebära att de båda blocken delade på ordförandeposterna.

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) beklagar att förhandlingarna om en samlingsregering med S, C och MPstrandade. Foto: Berit Önell
Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) beklagar att förhandlingarna om en samlingsregering med S, C och MP strandade. Foto: Berit Önell

– Det fanns dock ingen större förhandlingsvilja hos de röd-gröna, säger Pär Palmgren (M), så vi valde att avbryta förhandlingarna.

– Säger man nej till vår invit så tycker jag inte att man vill kommunens bästa, säger Robin Gustavsson (KD).

Lena Wallentheim (S), oppositionsråd, har dock en annan syn på varför förhandlingarna havererade.

– De ville ha ett antal ordförandeposter för att acceptera en röd-grön regering, men så fungerar det inte.

Det var när sittande styret i Hässleholm, en koalition mellan S, V, C och MP, valde att avgå sedan de inte fick igenom sin budget som i stället alliansen tog över. Med hjälp av SD och FV skulle då M, L och KD kunna styra. Detta dock utan att ha egentlig majoritet i flertalet nämnder. Vid de val som då genomfördes kom alliansen och SD/FV överens om att rösta fram varandra till de tunga posterna. Sålunda fick alliansen, i huvudsak moderaterna, samtliga ordförandeposter medan SD i utbyte mot att de röstade ”rätt” kunde lägga beslag på posterna som 1:e vice ordförande.

Men det har varit en turbulent tid, inte minst för SD, och flera av posterna är nu vakanta.

– Därför ville vi lösa det här på ett för Hässleholm bra sätt genom att bjuda in de röd-gröna till samtal, menar Pär Palmgren.

– Vårt förslag var därför att bilda en samlingsregering, dock utan vänstern, där de båda blocken kunde dela på posterna som ordförande och 1:e vice ordförande i samtliga nämnder. I så fall skulle SD, som ett oppositionsparti, få posterna som 2:e vice ordförande.

Lena Wallentheim S) ser ett rödgrönt kommunstyre som enda alternativet.
Lena Wallentheim S) ser ett rödgrönt kommunstyre som enda alternativet.

Ett förslag som socialdemokraterna och centern inte kunde acceptera.

– Vi har lagt en gemensam budget i de fyra partierna (S, C, V och MP) och jag tycker att vi har haft ett bra samarbete, säger Lena Wallentheim. Som också hävdar att en samlingsregering inte var det alternativ som alliansen först presenterade. Först sedan man kom tillbaka till förhandlingsbordet efter diskussioner i de olika politiska grupperna kastades förslaget om en samlingsregering fram, säger hon.

Hon menar att det enda egentliga alternativet är en rödgrön regering och att man med alliansen kan diskutera fram en reviderad budget. Dock tycker hon det är fel av alliansen att ställa krav på en rad ordförandeposter.

– Så nu måste de ta ansvaret och luta sig mot Sverigedemokraterna och Folkets Väl för att kunna fortsätta regera.

– Det är tråkigt för kommunen och kommuninvånarna och jag befarar att det kan leda till att politikerföraktet ökar.

Alliansens företrädare menar dock att de gjort vad de kan för att lösa situationen för Hässleholms bästa.

– Vi har lagt förslag om en treblockslösning, sedan en samlingsregering, och vi har förklarat oss villiga att fortsätta diskussionerna om budgeten. Jag tror att vi hade kunnat komma fram till en bra lösning för Hässleholm, säger Robin Gustavsson (KD).

– Jag hade nog förväntat mig en större förhandlingsvilja. Jag är både förvånad och besviken, säger John Bruun (L).

De strandade förhandlingarna innebär alltså att alliansen fortsätter att styra i Hässleholm. Vid nästa kommunfullmäktige blir det fyllnadsval för att fylla luckorna i de olika nämnderna. Här har alliansen gjort klart att de inte längre kommer att samarbeta med SD utan väljer i stället att lägga ner sina röster.

Gert Jacobsson

 

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se