torsjö live vers2

Rödgröna anser sig orätt utsedda till syndabockar

Rödgröna anser sig orätt utsedda till syndabockar

Det politiska läget i Hässleholms kommun är låst och ingen lösning är i sikte. Den bilden förstärktes ytterligare vid en presskonferens där de rödgröna kommenterade den senaste tidens misslyckade förhandlingar med alliansen.

 – Vi vill ge vår syn på det som hänt. Bättre att sitta ner och prata så här än att skicka ut ett brev, säger kommunalrådet Lena Wallentheim (S) när hon hälsar de församlade journalisterna välkomna.

De rödgröna kallade till presskonferens för att ge sin syn på de havererade förhandlingarna ned den borgerliga alliansen. Foto: Urban Önell
De rödgröna kallade till presskonferens för att ge sin syn på de havererade förhandlingarna med den borgerliga alliansen. Foto: Urban Önell

– Vi är medvetna om att det kan uppfattas som pajkastning att vi kallar till en egen presskonferens, medgav Per-Åke Purk (v). Varför inte en gemensam? Alliansen kallade ju till sin, där bara de fick föra fram sin sida av saken och där vi utsågs till syndabock.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Man vill få det till att vi inte är förhandlingsbenägna, det var så det framställdes i tidningen, säger Lena Wallentheim.

Hon hävdar att de rödgröna gjort vad de kunnat för hitta en lösning på de låsningar som finns.

– Vi tycker att det var positivt att alliansen tog kontakt med oss. Det hade varit bra om vi hade hittat en lösning för kommunen. Nu är det mycket som står stilla och vi kommer ingen vart i viktiga frågor.

– Det var också alliansen som avslutade förhandlingarna, säger Lena Wallentheim.

Beskedet gavs via ett mejl som kom vid 12-tiden på måndagen, strax före alliansens presskonferens där beskedet offentliggjordes. Inbjudan till presskonferensen gick ut under lördagen.

– Det är inte ärligt spel om man agerar på det sättet, och inte pratar med oss först, säger Lena Wallentheim.

De rödgröna kommer att fortsätta att driva sin politik och var noga med att betona att de kommer att hålla ihop även framöver. Inviterna till att bilda en samlingsregering där Vänsterpartiet inte skulle få vara med avvisades bestämt. Även Alliansens krav om att få behålla posten som kommunfullmäktiges ordförande, de främsta posterna i de kommunala bolagen med mera, kunde de inte acceptera. Det är en aktiv oppositionsroll som de rödgröna har för avsikt att spela framöver.

Alliansens ansvar

– Det är fortfarande alliansen som har ansvaret för det som händer i kommunen, säger Mats Sturesson (C) bistert. De ska lösa den uppkomna situationen.

Att det inte kommer att bli lätt att styra för kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) och hans alliansbröder framgick tydligt. Vad gäller de förändringar i nämndsorganisationen som alliansen vill genomföra är det kalla handen från de rödgrönas sida.

– Vi säger nej till det förslaget, säger Lena Wallentheim bestämt. Det är nämnderna som äger den frågan och där har vi majoritet.

Även i andra konkreta sakfrågor lär alliansen stöta på patrull i nämnderna. Budgetramarna är visserligen fastlagda, men på grund av att de rödgröna än så länge har majoritet i nämnderna har de stora möjligheter att styra hur pengarna fördelas.

Champagne för V

En som var uppenbart nöjd efter dagens presskonferens var Vänsterpartiets Per-Åke Purk. Med glimten i ögat kommenterar han situationen för Frilagts reporter.

– Nu ska jag hem och korka upp en flaska champagne.

M bekräftar att läget är låst

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren tillbakavisar i en kommentar de rödgrönas uppgifter om att alliansen inte skulle ha ägnat sig rent spel.

– Jag vill för min del använda en annan ton i vårt resonemang kring det här. De krav de ställde kunde vi helt enkelt inte gå med på, det var ultimata krav.

Palmgren bekräftar att läget nu är helt låst. Han säger sig vara väl medveten om att de rödgröna kommer att göra det svårt för honom att leda kommunen.

– De kommer att förhala en del och stoppa en del av våra förslag.

Han hoppas dock låsningarna mellan de politiska blocken ska innebära så små problem som möjligt för kommuninvånarna.

– Det politiska käbblet får vi leva med, men jag hoppas att det mesta bara ska synas i tidningen. Vår ambition är att det inte ska påverka verksamheten i kommunen så mycket. Gator ska asfalteras och de gamla ska få sin mat. I 90 procent av alla politiska beslut är vi överens med de rödgröna och ofta även med SD.

Måste gå att lösa

Kan det vara dålig personkemi mellan representanter för de olika politiska lägren som gör att det inte gått att hitta en förhandlingslösning?

– Nej, jag känner inte igen mig i den bilden, säger Liberalernas John Bruun. Vi kan föra bra samtal. I politiken måste man kunna skilja på sak och person. Min uppfattning är att vi inte fick något vettigt bud tillbaka. Från förhandlingar ska alla kunna gå hem och vara nöjda.

Går det att komma ur det låsta läget?

– Ja, det måste vi klara, säger John Bruun. Om vi inte försöker göra det nu, är det inte säkert det går ens efter nästa val.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se