Gruppen-3a-328x120

Morgan Johansson till Europaforum i Hässleholm

Morgan Johansson till Europaforum i Hässleholm

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson diskuterar asylpolitik i årets Europaforum och hässleholmare erbjuds kostnadsfria grundkurser i EU- kunskap.

Ylva Nilsson var moderator för semiariet om den hotade pressfriheten där bland andra Otmar Lahodynsky från Österrike, ordförande i Association of European Journalists. Foto: Urban Önell medverkade.
Ylva Nilsson var moderator för förra årets semiarium om den hotade pressfriheten med bland andra Otmar Lahodynsky från Österrike, ordförande i Association of European Journalists. Foto: Urban Önell

I en utredning om delaktighet i EU, presenterad 2016, slogs det fast att något som ofta kallas ”EU:s demokratiska underskott”, också är ett svenskt demokratiskt underskott. Bättre demokratiska möjligheter för medborgarna behövs.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Därför satsar nu Europaforum och Europa Direkt på kostnadsfria grundkurser i EU-kunskap.

– Vi vill tillgängliggöra kunskapen om Europa och EU för att hässleholmarna lättare ska förstå hur EU påverkar deras vardag. Grundkursen är tänkt att fungera som en bas som deltagarna sedan kan bygga vidare på genom att delta på Europaforum Hässleholms seminarier, säger Mattis Kristoffersson, EU-samordnare i Hässleholms kommun.

De två timmar långa kurserna erbjuds vid två tillfällen: 8 juli respektive 14 augusti.

Anmälan görs på https://dinkurs.se/45662

Europaforum Hässleholm; där allmänhet, politiker, sakkunniga och opinionsbildare möts, hålls i år den 28-31 augusti.

Forumet, som sedan 2003 arrangerats av Hässleholms kommun, erbjuder seminarier och debatter kring aktuella Europafrågor.

I år är huvudtemat ”Post Brexit  – Hur vill Sverige att framtidens Europa utformas?”.

Invigningsdagen, måndagen 28 augusti, avhandlas ”Europa i världen” och  ”Europas ekonomi”.

Tisdagen, 29 augusti, tar man upp Europeiska kommissionens tankar kring och efter presentationen av vitboken EU 60 år.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson diskuterar asylpolitik vid Europaforum i Hässleholm i augusti. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson diskuterar asylpolitik vid Europaforum i Hässleholm i augusti.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På onsdagsförmiddagen, 30 augusti, kommer justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att delta i ett seminarium om Dublinförordningen och EU:s nuvarande och framtida asylpolitik. Asylsystemet håller på att förändras och framtiden är oviss, därför kommer seminariet att bygga på att man diskuterar en rad frågor.

I seminariet deltar också Cecilia Wikström (L), Europaparlamentariker samt ansvarig för Dublinförordningens översyn; Anna Hedh (S), Europaparlamentariker; Madelaine Seidlitz, Amnesty International; Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för Europeiska kommissionens representation i Stockholm.

Onsdagseftermiddagen har temat ”EU och Demokratin”.

Programmet för avslutningsdagen, torsdagen 31 augusti, kommer att presenteras  15 juni.

Allt deltagande i Europaforum är kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Anmälan för deltagande kan ske från den 15 juni och görs på www.eu-forum.se

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se