Gruppen-3a-328x120

Fritidschefen Stefan Larsson kan bli ny skolordförande

Fritidschefen Stefan Larsson kan bli ny skolordförande

Fritidschefen Stefan Larsson lanseras nu som ny ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Hässleholms kommun efter Richard Bernsheim (M). Bakom nomineringen står alliansen (M, L och KD). Däremot finns ingen officiell kandidat från alliansens sida till posten som vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Fritidschefen Stefan Larsson, till vänster, är Moderaternas nye kandidat till ordförande i barn- och utbildningsnämnden, här tillsammans med Pär Palmgren vid måndagens kommunfullmäktige.
Fritidschefen Stefan Larsson, till vänster, är Moderaternas nye kandidat till ordförande i barn- och utbildningsnämnden, här tillsammans med Pär Palmgren vid måndagens kommunfullmäktige.

Stefan Larsson har inte haft några politiska uppdrag tidigare, förutom att han suttit som representant för moderaterna i Snapphanebygdens sparbank. Däremot har han stor erfarenhet som kommunal tjänsteman, inte bara som fritidschef utan också bland annat som biträdande förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Förslaget att tillsätta Stefan Larsson som ordförande i BUN mötte ett mått av tveksamhet när det kom upp i valberedningen. Mats Sturesson (C ) ifrågasatte inte Stefan Larsson som person. Istället var frågan om det är lämpligt att en förvaltningschef tillsätts på en så pass betungande politisk post. Det ledde till ett förslag om bordläggning, vilket valberedningens ordförande Lars Johnsson (M) och övriga ledamöter inte hade något problem att gå med på.

– Det här är ingen stor sak, inget att kiva om, säger Lars Johnsson. På detta sätt får oppositionen betänketid.

Stefan Larsson själv är inte orolig för att arbetsbördan ska bli för tung om han blir ordförande i BUN.

– Jag klarar det, både tids- och arbetsmässigt. Lite extra blir det, men fritidsförvaltningen ska inte belastas. När jag slutade med handbollen kände jag att jag ville använda den tid jag fick över till något meningsfullt. Jag har ett  politiskt intresse, jag har jobbat länge i kommunen, men vet att man måste hålla isär rollerna. Det finns en politisk planhalva och en för tjänstemän.

Stefan Larsson känner till den infekterade politiska situationen i Hässleholm, men han räds inte oppositionens ledamöter i BUN, exempelvis nämndens tidigare ordförande Joachim Fors (S).

– Jag uppfattar honom som förnuftig och ansvarsfull. Min förhoppning är också att jag själv kan bidra till att förbättra samarbetsklimatet, säger Stefan Larsson.

Han har ett tydligt stöd i sitt parti. Det intygar kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren.

– Vi var eniga i partiet när vi nominerade Stefan Larsson. Jag ser inga problem i det här som inte går att hantera.säger han.

Däremot är han förtegen om vem som kan bli aktuell att träda in som ny vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd efter Ulf Erlandsson (SD). Enligt honom är det alliansen snarare än valberedningen som i dagsläget äger den frågan.

– Vi har ett namn i tankarna, är hans enda kommentar.

Valberedningen kommer att ha ett nytt möte en timme före nästa kommunfullmäktige den 12 juni.

Text och foto:
Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se