torsjö live vers2

IS-anhängare begär 150 000 kronor i skadestånd

IS-anhängare begär 150 000 kronor i skadestånd

Han friades från åtal för terroristbrott i Malmö i en dom som samtidigt slår fast att han är IS-sympatisör. Nu begär Moyed al-Zoebi, tidigare bosatt i Vittsjö, 150 000 kronor i ersättning från svenska staten för att han satt oskyldigt frihetsberövad i 125 dagar.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen
Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Moyed al-Zoebi var misstänkt för mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö, det första dåd i Sverige som IS tagit på sig. Frilagt har tidigare berättat om detta och hans anknytning till Ljusets moské i Hässleholm.

Enligt SVT Skåne skriver advokat Lars Edman i sin ansökan till Justitiekanslern att skadeståndet avser det lidande hans klient utsatts för genom den långa häktningstiden och den stora uppmärksamheten i medier över hela världen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När Moyed al-Zoebi släpptes ur häktet i april tog Säpo omedelbart honom i förvar. Han bedömdes som en säkerhetsrisk och skulle utvisas. Trots det släpptes han i förra veckan på fri fot eftersom han inte kan utvisas till Syrien och inte heller till Saudiarabien där han tidigare bott.

Enligt Lars Edman vill han ta sig ut ur landet på egen hand. Ingen kan dock hindra honom från att stanna kvar i Sverige, trots att hans uppehållstillstånd dragits in.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se