torsjö live vers2

Säpo släppte IS-anhängaren från Vittsjö på fri fot

Säpo släppte IS-anhängaren från Vittsjö på fri fot

Säpo har frigett den syriske IS-anhängaren Moyed al-Zoebi som varit bosatt i Vittsjö. Han skulle ha utvisats eftersom Säpo bedömde honom som en säkerhetsrisk trots att han frikändes från åtalet för terroristbrott mot en shiamuslimsk lokal i Malmö i höstas. Men det gick varken att utvisa honom till Syrien eller Saudiarabien, skriver Sydsvenskan.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen
Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Moyed al-Zoebi anses fortfarande lika farlig, men förhoppningen är nu att han självmant ska lämna Sverige.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mordbranden i Malmö är det hittills enda attentat i Sverige som IS har tagit på sig. Det deklarerades i IS-tidningen Al-Naba. Moyed al-Zoebi var den ”säkra källa” som tidningen förlitade sig på att för att bekräfta att dådet utförts av Islamiska statens soldat och på uppmaning av IS-ledaren al-Adnani.

Moyed al-Zoebi såg sig enligt förundersökningen som en ”soldat hos staten”. Till en kusin skrev han ”Leve vargen”, vilket sannolikt syftar på al-Adnanis uppmaning till vargarna att slå till mot den avlägsna fienden i väst.

Eftersom han även ville bli martyr och såg fram emot att få ”gifta sig med en av himmelrikets jungfrur” är det inte osannolikt att han återvänder till Syrien för att bli jihadist. Svenska myndigheter kan inte förhindra det.

Döda tills 100 procent tjänar Gud

När han chattade med sin mor på Facebook uttryckte han också att han kom till Sverige ”för jihad”. Han var beredd att döda otrogna i väst. Han skrev till sin mor: ”Om 99 % hade tjänat Gud, skulle vi döda tills 100 % tjänar honom”.

Till en bekant som slåss i Syrien skrev han: ”Hej och hå, med någon kulsprutsskur tillägnad Moyed, hur många avfälliga hundar (shiiter) dödar du?”

Som Frilagt berättat har Migrationsverket beslutat att al-Zoebi ska utvisas efter ansökan från Säpo. Det skulle enligt beslutet ske antingen till Syrien eller Saudiarabien. Enligt advokat Lars Edman vill al-Zoebi också lämna Sverige.

Om en utvisning inte kan verkställas får den frihetsberövade inte sitta inlåst i mer än ett år. Säpo väljer att släppa Moyed al-Zoebi efter betydligt kortare tid.

Risk för avrättning i Syrien

Problemet är alltså att det inte går att utvisa honom till varken Syrien eller Saudiarabien. Totalt verkställighetsstopp råder från Sverige till Syrien på grund av säkerhetsläget där. En person som en domstol har bedömt som IS-anhängare skulle sannolikt avrättas av regimen i Syrien. Även i Saudiarabien lär en person som utpekats som terrorist gripas och förhöras, kanske med brutala metoder. Edman har dessutom tidigare sagt till Frilagt att Saudiarabiens inreseregler skärpts så att det är mycket svårt för personer över 18 år att komma över gränsen.

I nummer 51 av IS-tidningen al-Naba är attentatet mot den shiamuslimska lokalen i Malmö en av förstasidesnyheterna.
I nummer 51 av IS-tidningen al-Naba är attentatet mot den shiamuslimska lokalen i Malmö en av förstasidesnyheterna.

Frilagts tidigare granskning visar att Moyed al-Zoebi hade kontakter i Ljusets moské i Hässleholm. Han åkte ofta till Hässleholm, enligt förhören med hans fru och hennes bror. Moyeds närmaste vän var Ibrahim Yusuf, administratör för Facebook-sidan Hässleholms stora moské som startades för att marknadsföra Ljusets moské. På sidan förekommer många delningar av inlägg som är hatiska mot shiamuslimer.

Säkerhetspolisens chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström använder också Ibrahims och Moyeds privata konversation på Facebook för att visa Moyeds hat mot shiamuslimer, det hat som ligger till grund för Islamiska statens ideologi. Ibrahim skickade en film med en text som var hatisk mot shiiter till Moyed. Moyed svarade med bilder från mordbranden i Malmö och orden: ”Här är svaret till den fähunden”.

Agnetha Hilding Qvarnström bestämde sig för att inte överklaga den friande domen.

– Jag tror inte att hovrätten skulle göra en annan bedömning. Det som brister är att det inte finns något som binder honom exakt på platsen vid tiden för dådet. Det jag har är en indiciekedja, säger hon till Frilagt.

Hon ser inte heller möjlighet att åtala för något annat brott, exempelvis hets mot folkgrupp för hatet mot shiiter.

– Nej, han har uttryckt det till vänner och det är inte åtalbart. Han skulle i så fall stått på gator och torg eller publicerat något mer publikt, säger hon.

Filmen ger IS-koppling

Angående filmen som Ibrahim skickade säger hon att innehållet i detalj inte är det viktiga.

– Den ger lite IS-koppling. Hatet mellan sunni och shia är ju grunden för hela tanken att skapa kalifatet. Därför är det en viktig komponent om man ska sätta in händelsen i ett IS-sammanhang. Ibrahim skickade filmen som en del i en konversation med Moyed som var glad att det brann i en shiitisk lokal, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Hon konstaterar att de åsikter som den misstänkte framfört är obehagliga.

– Det tycker väl alla, särskilt efter dådet i Stockholm. Det är allmänt oroande, säger hon.

Agnetha Hilding Qvarnström säger att det är svårt att nå fram till fällande domar för terrorbrott.

– Ofta handlar det om förberedelse till brott och det är svårare än fullbordade brott. I det här fallet är det ett indiciemål, säger hon.

Berit Önell
Jonathan Önell

Läs fler artiklar i ämnet:

20170516 Radikal islamism har fått fäste i Hässleholm

20170516 Kommunen känner inte till någon extremism

20170517 Björn Widmark (FV) kritisk till handlingsplan mot extremism

20170517 Polisen kan inte informera kommunens samordnare om allt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se