Gruppen-3a-328x120

Färre än väntat på uppskattad grundkurs i EU-kunskap

Färre än väntat på uppskattad grundkurs i EU-kunskap

En intresserad publik lyssnade uppmärksamt på Ludvig Einarsson och (Mattis Kristoffersons) EU-kunskaper.
En intresserad publik lyssnade uppmärksamt på Ludvig Einarsson och (Mattis Kristoffersons) EU-kunskaper.

Av 25 anmälda kom 17 personer till årets första grundkurs i EU-kunskap som hölls i Hässleholm på torsdagskvällen. Det är andra året Europa Direkt Hässleholm och Europaforum Hässleholm anordnar utbildningen. En ny möjlighet att gå den kostnadsfria kursen erbjuds allmänheten den 14 augusti.

Ludvig Einarsson, t v, och Mattis Kristoffersson ledde EU-grundkursen som hölls på Norra Station.
Ludvig Einarsson, t v, och Mattis Kristoffersson ledde EU-grundkursen som hölls på Norra Station.

Satsningen genomförs av Hässleholms kommun för att stärka medborgarnas möjlighet till delaktighet i EU-frågor. Hässleholmarna ges kunskap om EU:s framväxt, uppbyggnad, beslutsfattningssystem och EU- lagstiftningens grunder. Tvåtimmarskursen ger också en möjlighet till att ställa frågor och få svar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det finns ett behov av att förmedla kunskap om hur den Europeiska Unionen påverkar vår vardag och på vilket sätt EU gör det. Utmaningen ligger i att förklara EU:s roll i ett flernivåstyre som sträcker sig från kommun till union, säger Mattis Kristoffersson, EU-samordnare i Hässleholms kommun.

Nöjda deltagare önskade mer

Högt tempo och mycket fakta, men bra, tyckte Annika Månsson, som hade mer tid på önskelistan.
Högt tempo och mycket fakta, men bra, tyckte Annika Månsson, som hade mer tid på önskelistan.

Att det är mycket att sätta sig in i och ta till sig bekräftades av några av kvällens elever. Intresset hos dem var stort och kursen uppskattades, men flera uttryckte att de kunnat tänka sig att få det lite mindre komprimerat. Annika Månsson var en av dem.

– Det var mycket korvstoppning. Jag har inte så mycket förkunskaper så jag tyckte det var intressant att få veta mer. Det var ett mer intensivt tempo än jag tänkt mig och jag hade önskat få mer tid. Utbildningen fördelad på fler dagar hade varit bra, tyckte hon.

Att nivån gärna kunde vara ännu mer grundläggande framkom också.

– Jag tycker det går lite snabbt över vissa formuleringar och det verkar ha varit svårt att ta ned det till en absolut grundläggande nivå, säger Anders Pettersson.

Han konstaterar samtidigt att det nog måste bli så när det bara är två timmar man har på sig och har därför full förståelse. Men håller med Annikas önskan om mer tid. Anders berättar att han ville gå kursen för att se om det hänt något nytt inom EU som han inte hämtat in.

-Jag vill känna mig uppdaterad, förtydligar han.

Överskådligt

Gunnar Götborg, 86, vill hålla sig ajour.
Gunnar Götborg, 86, vill hålla sig ajour.

Gunnar Götborg tycker kursen varit bra och överskådlig. Men slår ett slag för att lite ökad hänsyn tas till den grupp som har problem med hörsel och syn.

Anders Pettersson var en av eleverna. Han har tidigare EU-studier med sig i bagaget.
Anders Pettersson var en av eleverna. Han har tidigare EU-studier med sig i bagaget.

– Jag är 86 år och får kämpa för att höra vad som sägs. Men jag får med mig nästan allt, och får vara nöjd. Med hjälp av kompendiet och ett förstoringsglas kan jag sen repetera hemma. Eftersom jag deltagit på tre EU-Forum, och planerar gå på årets, är jag mån om att hålla mig ajour, säger han.

– Jag har upplevt dagen som givande. Det var mycket med terminologin som jag hade väldigt oklart och det tydliggjorde vissa saker, men andra blev kanske lite mer förvirrande. Frågor väcker nya frågor, säger Anna Forss med ett leende och konstaterar att hon är nöjd med vad hon fått.

Växande intresse

Ludvig Einarsson, EU-koordinator på Europa Direkt Hässleholm och Hässleholms kommun, är tillsammans med Mattis Kristoffersson kursansvarig. De ser att allmänheten har ett ökande intresse av att lära sig mer om hur EU påverkar vår vardag.

Anna Forss upplevde kursen som bra och givande.
Anna Forss upplevde kursen som bra och givande.

Båda jobbar nu lyhört vidare på att utveckla vägar att fortsätta nå ut. En uppföljning av EU-grundutbildningen görs kontinuerligt. Kursdeltagarna får via mejl bidra till en utvärdering. Efter första årets utbildning framkom önskemål om någon form av skrivet kursunderlag. I år får därför alla elever ett kompendium.

– Det är jätteviktigt för mig och Ludvig att se vad vi kan göra för att förbättra. Vad som uppfattas som grundläggande är subjektivt, säger Mattis.

– Över lag är väl inte EU- frågorna de mest heta därute, men det är det vi försöker förändra, dels genom forumet och debatter, men också genom insatser som denna kurs, avslutar han.

Kursen hålls på nytt den 14 augusti.

Anmälan, på http://www.eu-forum.se/europaforum-2017/grundkurs-i-eu-kunskap.html, öppnar den 1 juli.

Text och foto: Lotta Persson

-För att kunna ha en åsikt om EU-frågor behöver man vara lite påläst, säger Gunnar Johansson, som själv jobbat med EU- frågor. Gunnel Nordström saknar sådana förkunskaper och tycker kursen gav henne det hon väntade sig.
-För att kunna ha en åsikt om EU-frågor behöver man vara lite påläst, säger Gunnar Johansson, som själv jobbat med EU- frågor. Gunnel Nordström saknar sådana förkunskaper och tycker kursen gav henne det hon väntade sig.

Allmänt om Europaforum Hässleholm 

Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande plattform för diskussion om Europafrågor och arrangeras av Hässleholms kommun. Europaforum erbjuder seminarier och debatter kring aktuella Europeiska frågor. Samtliga programpunkter är gratis och öppna för allmänheten. 

Läs mer här http://www.eu-forum.se

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se