torsjö live vers2

Robin Gustavsson inte kommunalråd på heltid i praktiken

Robin Gustavsson inte kommunalråd på heltid i praktiken

Robin Gustavsson (KD) tillträder som kommunalråd i nästa vecka, men kommer att behålla sitt uppdrag som ordförande i socialnämnden på 40 procent. Tjänsten som kommunalråd är enligt reglementet på heltid.

– Jag kommer att arbeta heltid, men inkludera de uppdrag jag redan har. Det innebär att vi minskar arvodeskostnaderna något för kommunen, säger Robin Gustavsson.

Han säger att han ska verka för ett gott samarbetsklimat.

Robin Gustavsson (KD) ska fortsätta som socialnämndens ordförande när han blir kommunalråd i nästa vecka. Foto: Urban Önell
Robin Gustavsson (KD) ska fortsätta som socialnämndens ordförande när han blir kommunalråd i nästa vecka. Foto: Urban Önell

Han valdes till förste vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd vid måndagskvällens kommunfullmäktige. Socialdemokraterna hade nominerat Lena Wallentheim till posten och Mats Sturesson till posten som andre vice ordförande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den borgerliga alliansen fick stöd av SD och FV för sin kandidat Robin Gustavsson. Valet gick igenom utan votering, dock blev det votering angående FV:s Björn Widmarks förslag till bordläggning.

– Jag tycker att det var skönt att vi slutförde alla valen nu före sommaruppehållet, säger Robin Gustavsson.

Han är inte orolig för att det ska bli svårt att samarbeta på kommunledningskontoret efter all turbulens i kommunpolitiken under vintern och våren. Själv är han en politiker som ofta söker samförstånd och kompromisser.

– Utifrån den situation vi kommit i jobbade jag för att få till stånd en ”samlingsregering” fram till valet. Jag tog därför initiativet till att vi skulle träffa Mats och Lena. Jag tror att det hade kunnat bli lyckosamt, säger han.

Han fick dock inse att det inte gick att komma vidare. Istället ville allianspolitikerna lansera en egen kandidat till kommunalråd efter SD:s Ulf Erlandsson som fick posten tack vare att alliansens ledamöter röstade fram honom. När alliansen beslutat att inte rösta på SD-kandidater i fortsättningen fanns ingen annan lösning än att föreslå en allianskandidat, om det inte skulle bli två rödgröna kommunalråd.

– Då hade Pär varit ensam från alliansen med två oppositionsråd och ingen från de egna leden att diskutera med. Det hade blivit lite jobbigare, säger Robin Gustavsson.

Han har lite svårt att förstå varför de rödgröna gjorde anspråk på två kommunalrådsplatser.

– De hade ju avsagt sig alla ordförandeplatser och sedan vill de ändå ha dem, säger han.

Han berättar att han tvekade inför att ta på sig rollen som kommunalråd.

– Efter mycket funderande tackade jag ja. Det är mycket tid som måste avsättas för uppdraget, säger han.

Han hoppas nu på ett bra samarbetsklimat.

– Vi behöver arbeta tillsammans för kommunens bästa. Det handlar också om att skapa ett bra arbetsklimat för tjänstemän och politiker i stadshuset.

– Jag ska göra vad jag kan, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se