torsjö live vers2

Anita Johannesson lämnar SD och blir politisk vilde – blir vågmästare för Kommunens Röst

Anita Johannesson lämnar SD och blir politisk vilde – blir vågmästare för Kommunens Röst

Anita Johannesson lämnar Sverigedemokraterna i Hässleholm och går över till det nya partiet Kommunens Röst. Det meddelade hon kommunen på torsdagen.

Hon behåller sin plats i kommunfullmäktige som så kallad politisk vilde och kan därmed få makt som vågmästare på egen hand i det rådande parlamentariska läget med bara en rösts skillnad mellan det rödgröna blocket och övriga partier.

Kommunfullmäktige utsåg i förra veckan Richard Bernsheim till ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden, trots att kronofogden nyligen försökt utmäta hans bolag. Foto: Berit Önell
Anita Johannessons avhopp från SD kan leda till ett nytt parlamentariskt läge i Hässleholms kommunfullmäktige eftersom hon stannar kvar som politisk vilde. Foto: Berit Önell

Kommunens Röst kommer alltså indirekt in i Hässleholmspolitiken långt före valet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Partiet har startats av bland andra tidigare kommunalrådet Ulf Erlandsson som avgick efter bara några veckor på posten på grund av avslöjanden om bland annat rasistiska delningar på Facebook och att han inte betalat tillbaka felaktig ersättning till kommunen. Både partiet centralt och vice gruppledaren Patrik Jönsson uppmanade honom att avgå.

Anita Johannesson skriver i ett pressmeddelande att flera olika händelser bidragit till hennes beslut.

– ”Klimatet” inom partiet har blivit mer och mer ohållbart, toppstyrt för att inte säga diktatoriskt, skriver hon.

Hon förklarar att hon som partimedlem exempelvis inte finner sig i att få pekpinnar om vem eller vilka hon får hälsa på eller umgås med.

– Det är ju absurt, skriver hon.

Hon kritiserar Patrik Jönssons sätt att hantera turbulensen i partiet i samband med att Ulf Erlandsson avgick och ytterligare sex ledamöter lämnade sina poster.

– Flera duktiga politiker kände sig tvingade att avgå, skriver Anita Johannesson och menar att Patrik Jönssons agerande skapade den politiska ”cirkus” som sedan följt i kommunen.

– Det nya partiet har alla förutsättningar för att på ett bra sätt kunna samarbeta med övriga partier, skriver hon.

SD med 14 mandat i fullmäktige har efter avhoppen haft svårt att fylla sina platser och har i dagsläget bara två ersättare av sju möjliga.

– Det här gör hela situationen lite mer oförutsägbar i kommunfullmäktige, säger Patrik Jönsson till Frilagt.

För hans del var avhoppet inte särskilt oväntat.

Patrik Jönsson (SD) ansåg att förutsättningarna för fiberprojektet förändrats helt. Foto: Urban Önell
Patrik Jönsson är inte förvånad. Foto: Urban Önell

– Jag förstod redan i samband med Ulfs avgång att det var tveksamt om Anita skulle stanna kvar. På gruppmötet i tisdags var vi också väldigt tydliga med anledning av att det bildats ett nytt part. Jag sa att det är bättre att avgå nu, om någon tänker göra det. Det är snart valår och vi ska starta vårt valarbete redan efter sommaren, säger han.

Han har inte fått några signaler på att det skulle vara fler som tänker hoppa av.

– Inte vad jag hört, men det kan man man aldrig ta gift på, säger han.

Patrik Jönsson tillbakavisar anklagelserna från Anita Johannesson om toppstyrning, pekpinnar med mera.

– Det stämmer inte. Jag gav en kort förklaring om att vi bör förhålla oss korrekt till de personer som hoppat av, självklart hälsa och vara trevliga, men också ha en viss distans. Det handlar om sunt förnuft. Men här är det människor som varit personliga vänner. Det får man förhålla sig till och samtidigt vara professionell i sitt agerande, säger han.

Han tycker inte att han agerat diktatoriskt.

– Det får du egentligen fråga andra om, men personligen tycker jag att jag är mån om att alla ska få komma till tals. När det gäller Ulfs avgång var det ett beslut av högsta partiledningen. Det är kanske det hon kallar toppstyrning. Jag försökte informera om mina kontakter med partiledningen, men det är svårt när folk inte svarar på mejl och sms. Det var i alla fall ett resultat av händelsen Ulf Erlandsson. Det var ett solklart fall och det är historia nu.

Han är kritisk till att Anita Johannesson stannar kvar som politisk vilde.

– I det läget bör man stå åt sidan och lämna sina uppdrag. Det var också vad jag sa till henne tidigare, när hon lämnade M för att gå över till SD. Då lämnade hon sina politiska uppdrag, men inte nu. Det är beklämmande. Väljarna har givit SD hennes mandat.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se