torsjö live vers2

Hovrätten dömde 18-åringen för mord på hemlöse Lars

Hovrätten dömde 18-åringen för mord på hemlöse Lars

Hovrätten dömde på torsdagen den nu 18-årige, i tingsrätten frikände, mannen för mordet på hemlöse Lars på Resecentrum i Hässleholm. Tingsrättens dom ändras även när det gäller grovt olaga hot, rån och övergrepp i rättssak samma kväll i augusti.

18-åringen döms på samtliga punkter och påföljden blir fyra års sluten ungdomsvård, vilket är maxstraffet för sådan vård.

Enligt SVT Skåne tänker 18-åringens advokat Lars Kruse överklaga till högsta domstolen.

Polisens tekniker är klara med sin undersökning av brottsplatsen, men någon skäligen misstänkt för mordet eller dråpet finns ännu inte.
Hovrätten dömer 18-åringen för mordet på Resecentrum i Hässleholm.

Hovrätten drar slutsatser som är diametralt motsatta dem som Hässleholms tingsrätt kom fram till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hovrätten anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det var den då 17-årige pojken som dödade hemlöse och handikappade Lars med tre knivhugg i ryggen. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att åklagarens indiciekedja utgör en stark bevisning.

Bland de viktigaste bevisen finns 17-åringens sms till flickvännen strax före mordet om att han var beredd att döda för hennes skull, telefonsamtalet till en kompis strax efter mordet, innan SOS Alarm fått larm om händelsen, om att han misshandlat en ”luffare” på stationen och inte visste om denne levde eller var död, hans uppgifter till en annan kompis om att han knivhuggit någon, flickvännens kompis som berättade att hon sagt att 17-åringen dödat någon och hennes mammas vittnesmål om  att hon varit mycket rädd och ledsen dagen efter mordet.

Hovrätten konstaterar att flera trovärdiga vittnen såg 17-åringen på mordplatsen på Resecentrums gångbro i anslutning till dådet.

Ingen har dock sett själva mordet och varken mordvapnet eller 17-åringens kläder från kvällen har återfunnits. Även den telefon han då hade är försvunnen.

Enligt hovrätten är det klarlagt att 17-åringen hade en kniv under kvällen och att den användes också till att hota två unga män. Han döms för både grovt olaga hot vid stationen mot pojken som han trodde var intresserad av hans flickvän och för rån och övergrepp i rättssak i gångtunneln vid Netto.

Hovrätten skriver i domen att straffvärdet för brotten hade varit drygt 14 års fängelse, om gärningsmannen hade varit över 18 år när de begicks.

Hovrätten beslöt att häkta 18-åringen som efter tingsrättens friande dom varit omhändertagen av socialtjänsten för vård.

Tingsrättens dom står kvar när det gäller ringa narkotikabrott. 17-åringen var under kvällen påverkad av flera narkotiska preparat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se