logga-ligg-tjock

Teater gav kunskap inför sommarjobb

Teater gav kunskap inför sommarjobb

I år testar Hässleholms kommun att ta teater till hjälp vid utbildning av de 16-åringar som fått feriejobb.

Samtliga 384 sökande ungdomar erbjöds i år ett halvtidsarbete under två veckor. Framförallt är det jobb i kommunens förvaltningar.

I måndags möttes de blivande feriejobbarna för en introduktionsdag. Alla 16-åringar får dessutom gå en obligatorisk kurs i arbetsmarknadskunskap, en tredjedel av dem samlades på onsdagsförmiddagen.

Kursledarna Malin Elfgren (t v) och Janne Nordh och de två skådespelarna från teatergruppen Hets samtalar med ungdomarna.
Kursledarna Malin Elfgren (t v) och Janne Nordh och de två skådespelarna från teatergruppen Hets samtalar med ungdomarna.

Efter förra årets utvärdering beslutade arbetsmarknadsenheten att de skulle ändra lite på utbildningen inför feriearbete. Genom teater och rollspel tänker de sig att ungdomarna bättre ska kunna ta till sig budskapet.

– Det statliga bidrag som tillkommit i år har hjälpt oss i vår satsning, men det har inte varit avgörande, utan pengarna kommer till största delen från den ordinarie budgeten, säger Malin Elfgren, samordnare på arbetsmarknadsenheten.

Frilagt besökte onsdagens utbildningsgrupp och fångade lite intryck.

Två skådespelare från lokala teatergruppen Hets får ungdomarna att skratta. De spelar upp sketcher som visar hur en riktigt aningslös arbetssökande kan bete sig.

Vi får följa med från första dagens försenade ankomst och vidare under 10 dagar; speglade i små scener där den nyanställde träffar sin chef och diverse tokigheter inträffar. Med hjälp av det absurda och överdrivna blir det viktiga sagt. Och budskapet verkar nå fram. I en efterföljande diskussion är det först lite klent med svar från publiken. Men vartefter släpper blygseln.

Kursledarna bjuder också på sig själva och lyckas med det plocka fram modet bland ungdomarna att prata. Gruppen visar att den både förstått och vågar berätta om de tankar som väckts.

Utbildningen lär dem också skriva CV och personligt brev, hur de ska göra och inte göra på en anställningsintervju, vad man ska tänka på när man är ny på jobbet och vad arbetsgivare efterfrågar när de ska anställa.

Nytt mer gediget koncept

Janne Nordh, en av dagens kursansvariga, berättar att kommunen har haft feriejobb och utbildning tidigare, men årets form är ny.

– Det har inte varit ett sådant här gediget program som det vi nu provar. Vi vill ge deltagarna ett lite bredare perspektiv på vad som krävs av dem, säger Janne.

Att ta hjälp av teatergruppen var hans idé och han hoppas att det visar sig ge mervärde för ungdomarna.

– De flesta har fått sitt förstaval, berättar Ingrid Persson, praktikkoordinator.

Men till alla de som valt barnomsorgen – av vilka det i år också var ett ökat antal killar – fanns det för få platser tillgängliga för att kunna klara alla förstahandsval. Att skapa platser är en ständig utmaning för arbetsmarknadsenheten.

Janne Larsen, utbildningsledare, och Malin Elfgren, samordnare, bidrar också lite till teatergreppet med ett rollspel om en anställningsintervju. Även här använder man humor och överdrifter som hjälpmedel att nå ut.

Som avslutning på utbildningen fick ungdomarna träffa en arbetsgivare och höra om hur denne tänker och kunde ställa frågor.

Jobbtankar

Lite tankar och svar från några av ungdomarna i samband med dagens jobbstart får vi med oss. För jo. Kursen är också avlönad. 60 kronor i timmen är lönen i år.

Felix Wiberg (t v) och Kim Ekedahl ska båda feriejobba inom äldreomsorgen.
Felix Wiberg (t v) och Kim Ekelund ska båda feriejobba inom äldreomsorgen.

Kim Ekelund ska jobba inom äldreomsorgen, på Sjögläntan i Vinslöv. Hans förstahandsval var egentligen att få jobba med barn och ungdomar.

Vad tar du med dig av det du lärt dig idag?

– Att inte vara för personlig i det personliga brevet och att inte uppträda fjompigt på en intervju, svarar Kim.

Thea Petersson ska jobba på Stadshuset café i sommar.

– Det var bra med teatern. Vi fick se vad man inte ska göra. Jag har väl tänkt lite på detta innan, vilka regler som gäller, men nu blev det mer svart på vitt. Det var bra att vi fick se det, så man vet att så här ska man inte göra.

Hur tänker du inför ditt sommarjobb?

– Hoppas det ska bli kul och att jag får lära mig något nytt, säger Thea.

Elin Aurell kommer att jobba halvtid två veckor på äldreboendet Ekegården i Hässleholm.
Elin Aurell kommer att jobba halvtid två veckor på äldreboendet Ekegården i Hässleholm.

Elin Aurell hade tre alternativ på sin önskelista och de var lika önskade vilket som av dem. Det blev ett feriejobb inom äldrevården; på Ekegården i Hässleholm.

Felix Wiberg tycker att det känns bra att få ett sommarjobb och tjäna lite pengar. Han valde mellan att arbeta inom barn- eller äldreomsorgen. Är nu glad åt jobbet han fått; på äldreboendet Björkhaga i Sösdala.

– Min tanke om detta har nu ändrats. Jag väljer idag hellre äldreomsorgen än barnomsorgen. Dels för att det kommer mer ut av konversationen med de äldre – deras livshistorier och så. Och jag tror det glädjer deras dag mer än barnens. De äldre uppskattar att man tar sig tid att ta hand om dem, säger Felix eftertänksamt.

Vad tyckte du om teaterinslaget?

– Teater är inte min grej, men de visar ändå ett bra budskap hur man ska vara på en arbetsplats, tycker Felix.

Ungdomarna ska nu själva ta kontakt med sina respektive arbetsplatser och boka ett möte. Lite av dagens erfarenheter kommer säkert till användning redan där.

Text och foto: Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se