Gruppen-3a-328x120

Traditionell marknad med höjd säkerhet väntar i Hästveda

Traditionell marknad med höjd säkerhet väntar i Hästveda

Ronny Björklund och barnbarnet Wilma passade på att titta på medan karusellerna gjordes i ordning inför Hästveda marknad. Imorgon kanske det blir en tur?
Ronny Björklund och barnbarnet Wilma passade på att titta på medan karusellerna gjordes i ordning inför Hästveda marknad. Imorgon kanske det blir en tur?

Hästveda marknad kommer att vara sig likt, men säkerhetsnivån är i år förhöjd. I morgon, onsdag, startar den välkända familjemarknaden. 450 knallar delar på ca 1000 platser. Djurmarknaden öppnar traditionellt på torsdagen. Och Axels tivoli kommer såklart också att vara på plats, båda marknadsdagarna.

Ledningsgruppen med marknadsgeneralen Agne Nilsson, i solglasögon längst fram i mitten, är nu redo för årets marknadsdagar.
Ledningsgruppen med marknadsgeneralen Agne Nilsson, i mörka glasögon längst fram i mitten, är nu redo för årets marknadsdagar.

Marknadsgeneralen Agne Nilsson berättar att han och hans medarbetare tycker sig ha funnit formen och några stora nyheter kommer det inte att bli i år. Snarare är det så att igenkänningsfaktorn ses som en styrka. Så har marknaden också anor från 1870-talet. Fast nuvarande form spåras såklart främst till lite modernare tid.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

1981 övertog Hästvedaföreningar marknaden från kommunen och bildade marknadsrådet.  De drygt 100 ideella krafterna är i full gång med slutarbetet inför öppningen i morgon.

– Vi vill vara en familjemarknad och satsar på tryggheten. Det är lätt att komma till för barnvagnar och rörelsehindrade med rullator, rullstol och liknande, säger Agne.

Trygghet innebär i år också ett förstärkt säkerhetsarbete. Här, liksom på andra marknader, har den senaste tidens terrorattentat gjort att säkerhetsnivån höjts. Hur, vill organisatörerna inte gå in på i detalj, men arbetet är gjort i samråd med kommunens säkerhetschef.

– Vi har sett över marknaden och helheten, säger säkerhetsansvarige Kim Olsen.

Hästveda marknads säkerhetsansvarig Kim Olsen
Säkerheten är höjd även på Hästveda marknad i år, men säkerhetsansvarige Kim Olsen berättar inga detaljer om hur.

Marknadspersonalen tar liksom förra året hjälp av Rakel, räddningstjänstens kommunikationssystem; som ett led i en ökad säkerhet. Att förlita sig på enbart mobiltelefoni innebär en risk som ansvariga inte längre vill ta. Täckningsproblem uppträder från och till. Tyvärr kan därför knallar som väljer Swishbetalning tidvis ha problem. Som väl är brukar störningarna vara små och snabbt övergående.

Att besökare tappar kontakten med varandra händer förklarligt nog också. Mycket människor och mycket att se på, gör att mindre barn lätt kan komma ur sikte. Men med en bra organisation och med god rutin hanteras dessa problem smidigt. Ett litet tips till föräldrar: skriv gärna ett aktuellt mobiltelefonnummer med bläck på barnets underarm. Så sparas tid och tårar. Lisen Ekdahl, en mångårig hjälpkraft, har en stor vana att trygga och återförena och ett högtalarsystem, att ropa ut efterlysningar i, finns sedan länge på plats.

Drygt 100 000 besökare kom i fjol och marknadsledningen hoppas och tror på lika goda besökssiffror i år. Organisationen är redo och besökarna uppmanas  att parkera på angivna platser, för allas säkerhet. Och för att parkeringsintäkterna också går till föreningarna.

Att rutinerna sitter och fungerar och betyder en hel del också för knallarna får organisationsgruppen ofta bekräftelse på. Många bokar direkt in sig för att komma tillbaka nästa år och ofta vill de ha samma plats igen.

– Vi tar inte in lycksökare utan håller oss till det beprövade. Nöjda kunder och nöjda knallar är den paroll vi har, säger Agne Nilsson.

Djurmarknaden, som under en tid gick bakåt, har nu åter växt. I fjol utökades den genom att 50 platser togs från det andra marknadsområdet. På torsdag morgon, klockan sju, startar djurhandeln. Hugade kan köpa allt från små höns och kaniner upp till hästar.

Delar av det blivande tivoliområdet sett från ovan. Frilagt fick testa åka i det just klara pariserhjulet och få lite fågelperspektiv.
Delar av det blivande tivoliområdet sett från ovan. Frilagt fick testa åka i det just klara pariserhjulet och få lite fågelperspektiv.
En sista "glassråns"-korg monteras strax fast och sedan är det stora pariserhjulet klart för åksugna.
”Glassråns”-korgarna monteras strax fast och sedan är det stora pariserhjulet klart för åksugna.

Tivolit är i år också det traditionella – Axels Tivoli är redan på plats där de brukar och bygger vant upp attraktionerna. Extreme Fly, Dinosauriehuset, radiobilarna, ConVoy, Spiderman känns igen från tidigare och de är alla där igen. Och många fler förlustelser.

Och öltältet i byn finns också med. Men tältets existens är faktiskt lite hotat; om det inte går bättre ekonomiskt än i fjol kanske det försvinner. Så marknadsledningen hoppa på att årets underhållningssatsning – Prebens pågar från Helsingborg – ska ge ett plusresultat.

Annars blommar det mesta i Hästveda upp under marknadsdagarna. Rickard Roos, som sedan 2012 äger restaurang Lokmästaren, är en av dem som tydligt märker av och tackar för de stora besöksskarorna.

– I fjol tripplades omsättningen på lunchserveringen och jag hoppas på liknade siffror i år, säger Rickard, glatt leende.

Restaurangen satsar också på en musikunderhållning på onsdag kväll. Ett lokalt liveband; ”Tenny och jag” från Osby, kommer att roa Lokmästargästerna.

Hästveda marknad verkar med andra ord kunna bli som vanligt. Trångt, trevligt, tryggt, traditionellt och familjevänligt.

Text och foto: Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se