torsjö live

Solen kom till Hästveda Marknad

Solen kom till Hästveda Marknad

Solen kom till Hästveda framåt kvällen och gladde. Torsdagens marknad verkar bli heldagssolig.

Det blev en solig avslutning på Hästveda marknads första dag. Men oroande många knallar uteblev och regn tidigare på dagen gjorde att antalet besökare på onsdagen var färre än i fjol. Marknadsgeneralen Agne Nilsson bedömer onsdagens publik till omkring 40 000, men är hoppfull om ännu fler besökare under torsdagen, då sol är utlovat – hela dagen.

Mamma och svärmor Ann-Mari Rützow, Steven och Pernille Quigg och dottern Anna, har alla kommit från Danmark. Steven, som är född i Skottland, menar att regnet är som det skotska. Ihärdigt. Men de är nöjda med sin dag och har köpt polkagrisar med sig hem.

Efter en mollstart med stilla men envist duggregn, gick onsdagskvällen över i dur. Kring 17-tiden bröt den värmande solen igenom och paraplyerna försvann snabbt ur gatubilden – som tätnade i takt med väderstabiliseringen. Den traditionella Hästvedaträngseln och den varma marknadsstämningen infann sig snabbt. 

Men lite regn avskräckte långt ifrån alla. Redan vid 14-tiden var det ringlande bilköer in mot byn. Men många har troligen ändå skjutit upp sitt besök till torsdagen. Det vill i alla fall marknadsgeneralen Agne få tro, när han på onsdagskvällen summerar dagen.

Organisationsledningen hoppas att de ska nå årets mål på 100 000 besökare efter torsdagen. Den väntande djurmarknaden drar, och ett nöjesfält i sol lockar självklart fler, resonerar de.

Marknadsgeneralen Agne Nilsson hoppas att antalet besökare totalt når över 100 000 även i år, trots den regniga inledningen.

De båda huvudföreningarna; Brottarklubben och Hästveda IF, har slutmålet att få in 100 000 kronor var. För att nå dit krävs det enligt Agne någonstans kring drygt 90 000 besökare.

– Hela balansen på allting är parkeringen. Vi behöver intäkterna från den för att få ihop ett överskott till föreningarna, säger han. 

Att ett 40-tal knallar bara uteblivit bekymrar organisatörerna. Några krav på betalning för den som uteblir från bokad plats finns idag inte.

– Vi är väl för snälla, men jag ska ta upp det på Skånska marknaders årsmöte, så att alla marknader gör likadant, säger Agne.Som besökare märker man inte av uteblivna knallar. Det är ett som vanligt brett och rikt utbud i de olika stånden och kommersen verkar god. Köerna till de olika matutbuden är stundtals långa. Falafel och rökt fisk är några av lockelserna. 

För Jeanette Perssons barn Lovis och Noel Frankenstein var lyckan total efter karusellåkning och leksaksköp.

Oavsett regn eller sol verkar alla trivas och få det de förväntat sig. Ständiga igenkänningsrop och spontana möten bekräftar att en viktig del i marknadsbesöket är att träffa gamla vänner. Överallt bildas små grupper och kramar utdelas.

Att marknaden fungerar som mötesplats och blir hemvändardagar visar sig tydligt på familjen Johnssons terrass. De har bott mitt i marknaden i 46 år. Uteplatsen framför huset blir första parkett med ett gratis nöje utanför tomtgränsen.

Och det är för dem numera framförallt hemvändardagar då hela familjen samlas och vänner och bekanta också gärna kommer till dem. Sitter ned, umgås och njuter av utsikten från terrassen.

Gol Mohammad Morabi med hustrun Azingol Shababi och barn har haft en fin marknadsdag och är mycket nöjda.

Dottern Lena berättar att hon lite saknar den gamla marknadstypen.

– Det var marknad i säkert fem-sex dagar innan. Föreningarna spikade sina stånd och man jobbade långsamt upp stämningen inför marknaden. Det var pirr i magen och man planerade vad man skulle köpa och använda pengarna till, drömmer Lena tillbaka.

För visst stämmer det att Hästveda marknad numera kommer till och försvinner snabbt. På fredag middag kommer spåren av marknaden att vara helt borta.

– Allting är väcksopat, allting är rengjort,

gatumaskinerna har gjort sitt och orienterarna ställer upp med 50 man och städar upp. Det går inte att se att det har varit marknad, säger en nöjd Agne Nilsson.

Men först ska torsdagens marknad genomföras. Och den ser ut att bli solig och helt regnfri.

Text och foto: Lotta Persson

Systrarna Johanna och Ella Solhammers och kompisen Alice Hörlén är helnöjda med dagen och kommer tillbaka till djurmarknaden. Kaniner vill Johanna helst se, de båda andra vill se på hästarna. Här är det ballonghästar.
På första parkett: Lena Nilsson, före detta arbetskamraten  Maria Andersson, kompisen Ingrid Bengtsson och föräldrarna Louise och Anders Johnsson som bott 46 år i huset med gratis nöje utanför tomtgränsen. Marknaden är hemvändardagar då hela familjen samlas och vänner och bekanta gärna kommer till dem.
Clara Löfgren, från Bjärred, är en överdängare på bungystudsmattan.
Nova Halldén och Jhana Henborg vågade sig på en tur i slänggungan och såg ut att ha riktigt kul i centrifugalsuget. -Det var det coolaste, tyckte Nova efteråt.
Ilona Nilsson, knalle från Kristianstad, bland delar av sina varor, specialunderkläder, utvalda väskor och handgjorda smycken i silver och äkta stenar. Hon har varit många år på Hästveda Marknad och vill stå på samma ställe. – Mina kunder vet var jag finns och återkommer, säger hon.

 

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se