Gruppen-3a-328x120

Lursjödagen ger 22 000 till Hemlösa i Hässleholm

Lursjödagen ger 22 000 till Hemlösa i Hässleholm

Det blev en rafflande rodd på Lursjödagen. Martin Persson i mitten klarade precis sitt mål på tio mil på under åtta timmar, liksom Frank Ruis, till vänster, och Magnus von Schneck.

Allt utom vädret var lyckat på Lursjödagen som avverkades under lördagen. Lursjögeneralen Martin Persson klarade med fyra minuters marginal tiomilarodden på under åtta timmar. Med det har han världsårsbästa tid på sträckan för roddare i sin viktklass; fjädervikt. Ett stort överskott av dagen blir det också, trots regn och låga publiksiffror. Hemlösa i Hässleholm skänks 22 000 kronor. Och Martin har redan börjat tänka på nästa års Lursjödag.

Det blev en mycket rafflande roddutmaning. Med 7 timmar och 56 minuter klarade Martin precis målet att ro tio mil på under åtta timmar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men det var ett tag nära att Martin helt tvingats ge upp på att klara utmaningen. En mycket hård start höll på att knäcka honom. Den inledande ”maratonsträckan” (drygt 4,2 mil) rodde han på tiden 3.08. Med det slog han sitt eget personbästa på distansen med åtta minuter. Men den bedriften höll på att straffa sig. Martin fick en våldsam kramp när det återstod drygt fyra mil av de totala tio milen att ro. Helt stel och skakande steg han av roddmaskinen en stund och var snubblande nära att behöva bryta.

– Folk sa till mig att ge upp. Till och med jag själv trodde att jag skulle behöva ge upp. Men med mycket vilja och mycket publik så fixade jag faktiskt det, säger en idag mycket stolt Martin.

– Jag åt en banan och vilade och jag tappade nog 10-15 minuter, säger han.

Karem Kange, en fotbollsspelare från Hästveda IF, spelade en helt avgörande roll för att Martin ändå till sist rodde (!) utmaningen i land.

– Utan Karem hade det aldrig gått. Han peppade mig och skrek att jag skulle kämpa och inte ge upp. Han startade när jag hade tre mil kvar och det gjorde att jag beslutade mig för att ändå försöka klara det.

Martin Persson var glad efter att ha blivit bäst i världen i tiomilarodd i fjäderviktsklassen.

Och då kom krafterna mirakulöst tillbaka och Martin klarade, trots kramper i hela kroppen, till och med av att orka öka tempot lite – vilket han visste behövdes för att klara av tidsgränsen.

– Jag fattade inte själv hur jag klarade det men är idag väldigt nöjd med att jag gjorde det, säger en glad, men mör, Martin till Frilagt på måndagen.

Han är med rätta stolt över att han just nu är årets snabbaste 10-milsroddare i världen i sin viktklass; fjädervikt. Om han är det vid årets slut återstår att se. Utmanare finns.

Med drygt en dags distans till eventet är Martin för sin del helt på det klara med att det blir en ny Lursjödag 2018.

– Jag gillar det här med utmaningar och inspirerad av årets dag så blir det helt säkert rodd igen som utmaning nästa år. Och med ännu fler sparringpartners, säger han.

För två sparrigspartners fanns också på plats. Men dessa båda var i tungviktsklassen. Magnus von Schneck från Sverige rodde på 7.27 och vann över spanjoren Frank Ruis tid på 7.47. Resultatet gör också Magnus von Schneck till innehavare av en världsårsbästaplacering just nu.

Ronny Björklund, den ideella hjälpkraft som ansvarar för den ekonomiska biten av Lursjödagen, har på måndagskvällen slutsummerat dagen. Fantastiska 22 000 kr till föreningen Hemlösa i Hässleholm ser det ut att kunna bli.

Ronny framhåller, och viIl att publiken förstår, hur oerhört viktiga både den och sponsorerna är. Och hur stor roll vädret kan spela.

Artisterna uppmanade publiken att skänka även i insamlingsbössorna till Hemlösa i Hässleholm.

– Utan sponsorerna hade det bara inte gått att genomföra detta och vi är dem väldigt tacksamma för det fina resultatet. Publiken behövs också om det ska kännas meningsfullt att arrangera och kunna bli en riktigt fin behållning. Men med årets väder kan jag klart förstå att publiken inte blev så stor och då räddar sponsorerna det hela. En solig dag hade det kanske kommit  4-5 000 personer till sjön och Lursjödagen – nu kom det omkring 400 besökare, säger Ronny Björklund.

Om nu inte vädret var lyckat på Lursjödagen, så saknades det alltså inte vinnare. Hemlösa i Hässleholm räknar sig givetvis som en av dem. HiH deltog också under dagen med lite aktiviteter på plats – som lotterier och insamlingsbössor.

– Vi är väldigt glada att också artisterna uppmärksammade insamlingsbössorna och uppmanade publiken att skänka i dem, säger en tacksam ordförande för HiH, Ingela Hansson.

Vinnarna i den jämna och spännande volleybollturneringen, Kick Ass från Örkelljunga, skänkte också generöst vidare till HiH de 1 500 kronorna som de fick i segerpremie. En gåva som HiH också är mycket tacksamma för.

Lursjödagen blev alltså även i år en solig vinn-vinn-historia för ideellt arbete och medmänsklighet – trots sommarregnet.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se