torsjö live vers2

Företagare belönar Tyringepojkar för rådig insats vid brand

Företagare belönar Tyringepojkar för rådig insats vid brand

Endrit Brahimi, Isak Olsson och Tobias Krüger belönas för sin rådiga insats vid branden i järnvägsmagasinet i Tyringe. Foto: Lotta Persson

Tonåringarna Endrit Brahimi, Isak Olsson och Tobias Krüger fick på tisdagseftermiddagen ta emot 1 200 kronor som tack för att de genom sitt snabba och rådiga handlande sannolikt förhindrade uppkomsten av en stor brand i Tyringe på måndagen.

Det är en företagare som hyr det brandhotade järnvägsmagasinet som belönar pojkarna. Branden anses anlagd och är enligt polisrapporten rubricerad som skadegörelse genom brand. Men en vidare utredning görs inte. Ärendet avskrevs under tisdagen, men polisen berättar att det kan återupptas om nya uppgifter inkommer. 

Branden startade troligen på magasinets lastbrygga och brädorna förkolnade så att det blev hål och gräset under tog fyr.

Det var vid middagstid på måndagen som de tre ungdomarna upptäckte att det brann i den gamla magasinsbyggnaden vid stationen i centrala Tyringe. Kommunen äger det över 100-åriga huset och hyr ut det till lager. Hyresgästen visar nu pojkarna sin tacksamhet över att den gamla byggnaden inte kom till skada och ger dem 1 200 kronor att dela på.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag ger dem pengarna och vill att de använder dem till något roligt; kanske till en rejäl och glad pizzakväll, säger den väldigt tacksamma hyresgästen; som inte själv vill stå i fokus.

– Det är pojkarna som ska lyftas fram, säger belönaren som tycker att det viktiga är att få visa sin tacksamhet.

Hyresgästen betonar att hans tacksamhet är störst för att den kulturhistoriska byggnaden inte blev ett rov för elden.

Hjältar och föredömen

Både polis och räddningstjänst lovordar de rådiga pojkarna.

Att branden så raskt kvävdes förhindrade säkert att en större brand uppstod i centrala Tyringe och i nära anslutning till järnvägen.

– Det fanns en hög spridningsrisk, men vittnena har agerat väldigt bra genom att försöka släcka och larma, förklarar Richard Glantz, polisens talesman.

Enligt polisens rapport hade någon tänt eld på brädor utanför byggnaden och elden hade spritt sig till gräset. Det framgår alltså inte att brädorna är en del av lastbryggan som hör till byggnaden.

Polisens jourhavande förundersökningsledare Joakim Classon förklarar att det var för att brädorna låg utanför huset som brottsrubriceringen inte blev den allvarligare mordbrand. Det bidrar också till att det inte görs någon brandteknisk undersökning.

Om inte elden hade begränsats så snabbt hade den kunnat sprida sig både i det gamla magasinet och längs banvallen som går rätt igenom Tyringe centrum.

Anledningen till att Joakim Classon på tisdagen lade ner utredningen var att det inte fanns några spår eller tips att utreda.

Enligt en vittnesuppgift har en eventuellt inblandad person iakttagits på platsen.

– Men det finns inga uppgifter om att den personen tänt på. Vi har inget alls att gå vidare med. Men får vi in bra tips så tar vi upp utredningen igen, säger Joakim Classon.

En av hjältarna, Isak Olsson, berättar att de tre vännerna möttes av en slump vid torget och det var där de stod och pratade när de såg rök välla upp bortåt järnvägen. De förstod med en gång att det brann och tog sig därför norrut, mot röken.

Ganska snabbt såg de att det brann i gräset utanför det gamla järnvägsmagasinet. Det blåste friskt och i riktning mot huset och de insåg genast allvaret. Raskt tog de sig över spåret och med hjälp av en handduk – som Isak hade i sin moped – började de kväva och släcka branden. Först på marken. Men de såg att det brann även rejält i den lastbrygga av trä som sitter utanpå järnvägsmagasinets sydsida. Det hade som det såg ut pyrt och kolat uppifrån och igenom de relativt tjocka gamla brädorna så ett hål uppstått och elden hade börjat få fäste i en av bryggans träbjälkar.

Magasinet, som ägs av kommunen och hyrs ut til lagerlokal, ligger nära både järnvägen och den ofta fullbelagda parkeringsplatsen.

Rådigt larmade killarna 112 och kallade räddningstjänsten att komma till deras hjälp.  Under tiden som de väntade på brandmännen försökte de släcka elden i trävirket. Turligt nog kom det in ett godståg som stannade vid stationen och precis intill brandplatsen. Lokföraren uppfattade situationen och kom snabbt till hjälp med en kolsyresläckare. Det dämpade branden som räddningstjänsten, när de minuterna efteråt kom till platsen, sedan snabbt helt kunde få stopp på.

Hur känns det nu att det inte utreds eller forskas mer om brandorsaken?

– Jag tycker de kunde lagt ner mer energi på det, med tanke på hur det kunde slutat, tycker en lite besviken Isak Olsson.

Företagaren som hyr magasinet är också undrande och väldigt besviken över den snabba nedläggningen.

– Branden var anlagd och det borde väl utredas. Men jag orkar nog inte ifrågasätta och idag är jag bara lycklig att huset räddades för framtiden och att inget allvarligare inträffade, säger hyresgästen som också via Frilagt sänder med ett stort och varmt tack till den okände lokföraren.

Med en stor lättnadens suck att allt ändå slutade väl – och med tårfyllda ögon av tanken på vad som kunde ha hänt, utdelar företagaren med stor värme belöningen. Ett prydligt kuvert tas emot av de tre stolta hjältarna. Som absolut inte väntat sig pengarna, men är tacksamma för gåvan.

– Vi gjorde ju bara vad man ska göra, säger de alla tre ödmjukt, men tackar fint och lovar företagaren att de verkligen ska njuta av slantarna och hitta på något riktigt kul för dem.

Artikeln kan komma att uppdateras om fler fakta framkommer. Frilagt söker få mer svar på uppkomna frågor.

Lotta Persson
Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se