torsjö live vers2

Bland 11 000 scouter på Jamboree

Bland 11 000 scouter på Jamboree

Den stora invigningen av scoutlägret med 11 000 deltagare hölls på söndagen.
Doften av kokkaffe lockar scouterna från Tyringe och Hässleholm till frukosttältet.

Frilagt har fått en hälsning från Tyringe- och Hässleholmsscouter inne på det stora scoutlägret Jamboree som startade i helgen och kommer att pågå hela veckan:

Vi går över Rinkabyfältet söder om Kristianstad och kommer fram till Jamboree 17. En nationell Jamboree med 11 000 deltagare.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det är morgon efter andra natten i tält, och här och var börjar doften av kokkaffe att sprida sig.

Vi kommer fram till Tyringe Scoutkår och Scoutkåren Hässleholm. Där är frukost-tillagningen i full gång.

Igår invigdes lägret vid stora Scenen där alla deltagare och funktionärer träffades för en gemensam samling.

Här är frukosten på gång.

Första natten händer det såklart en massa, byn skall byggas, men efter två nätter tar tröttheten ut sin rätt.

Så vi går bort till vindskyddet där vi hittar ett morgontrött gäng. Det är Utmanarna Emilia, Hanna, Rasmus och David. Utmanare är man när man är 15-18 år.

Emilia, Hanna, Rasmus och David är morgontrötta efter två nätter på Rinkabyfältet.

Igår gjorde de patrullflagga på ”Hubben”, det är Utmanarnas aktivitetsområde.

Så vad händer Idag? Hanna tar fram ”Jamboree-appen” och kollar aktivitets-schemat. All information finns numera i Appen.

– Idag är det ”Blind-dating”,  vi skall träffa nya vänner, å sedan blir det bio ikväll, senare ikväll har vi Natt-utmaningen. Det står inte mycket i appen om den, bara  ”It’s night time, the chlidren are asleep and we have a challenge for you”, Så det blir nog häftigt!

Under veckan erbjuds det mängder av aktiviteter, hantverk, värdebaserat ledarskap, teater , olika föreläsningar och kurser mm, eller åka ner till stranden.

Intresserade är välkomna att hälsa på under Jamboree.

Mitt i lägret ligger Scoutlägrets centrum, ”Navet”. Här är en samlingsplats med diverse kvällsaktiviteter, scoutshop, café, radioscouting, hantverk, konserter, utsiktstorn som är en naturlig träffpunkt för alla. Här finns också Svenska kyrkan och Försvarsmakten representerad.

– Det blåser. Vädret är just nu som ett lotteri, det kan växla på några få minuter, så det gäller att ha både regnkläder och kortbyxor med sig, säger Emilia avslutningsvis när hon kravlar sig ur sovsäcken, drar på sig Scout-tröjan och gör sig redo för dagens utmaningar.

Välkommen ut och hälsa på Jamboree17!

Mathias Berglund,  Funktionär Amatörradio

Fakta:

År 2011 anordnades den största Världs-Jamboreen på Rinkaby med 39 000 deltagare, i år är det en Nationell Jamboree där även utländska scouter är välkomna. Här finns idag flera länder representerade.

Lord Robert Baden-Powell, scoutings grundare, anordnade 1907 det första scoutlägret.  1920 kunde Robert Baden-Powell anordna det första internationella scoutlägret och han valde att kalla det för jamboree. The 1st world scout jamboree, som var det officiella namnet, hade över 8 000 deltagare från 34 länder och hölls på Londons Olympia i England.

Sen 1920 har det nästan vart fjärde år hållits en internationell världsjamboree, med undantag för åren under andra världskriget. Världsjamboree kom till dels för att vara ett äventyr där man kunde skapa broar för internationell vänskap, dels för att få unga människor att utvecklas och skapa en bättre värld. Även scoutprincipen learning by doing fanns med i lägrets tankegångar.

Svenska jamboreer i Rinkaby

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se