torsjö live vers2

Historiska stadsvandringar kring Galgbacken

Historiska stadsvandringar kring Galgbacken

Hessleholms Teatersällskap, HETS, repeterar inför de historiska stadsvandringarna med premiär på tisdag.
Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

I Göingebygdens historia finns lik begravda och en del ond bråd död att berätta om. Det kan Jerry Olsson, ordförande i Hessleholms teatersällskap, bekräfta inför årets stadsvandringar med rubriken ”Från hängning till hembränning”. Premiär blir det på tisdag den 15 augusti i Hembygdsparken.

Årets stadsvandring innehåller dramatiska scener, här skarprättaren Åke Blad och Helen Thulson.
Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Ett stenkast ifrån den idag så idylliska Hembygdsparken ligger Galgbacken i vars närområde brottslingar fått plikta med döden både genom hängning och halshuggning. 1866 avrättades den siste, rånmördaren Jonas Magnus Borg. Honom kommer vi att få möta i årets stadsvandring.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Olavi Olson och Peter Alf kommer att guida åhörarna genom historien som tar sin början då staden Hässleholm med sitt tingshus inte ens var påtänkt. Rättsskipningen i trakten upprätthölls från Röinge tingsplats.

Nu kretsar givetvis inte allt i stadsvandringen kring fullt så dramatiska händelser som mord och avrättningar. Även kriminella av mindre grov kaliber kommer att figurera. Likafullt vill Jerry Olsson förvarna känsliga teaterbesökare eftersom starkt dramatiska scener förekommer.

– Men vi brukar ju ha en mogen publik, säger han.

Det är närmare tjugo amatörskådespelare från HeTS som kommer att medverka. När Frilagt ställer frågan till Jerry Olsson om varför han lägger så mycket tid på att inte bara vara ordförande i föreningen, utan också regissera och medverka som aktör i uppsättningarna svarar han:

– Det är så himla roligt att stå på scen!

Jerry Olsson, Erika Blad och Catharina Thulson är regissörer.
Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Skulle man kunna säga att det här med stadsvandringar som bygger på historiska händelser är ett sätt att förena nytta med nöje?

– Ja, det här bygger på sådant som verkligen har hänt. Fakta bakom ska vara korrekt.

Är föreställningarna inte starkt väderberoende?

– Jo, men vi räknar med att de ska genomföras, försäkrar Jerry. Det är kläder efter väder som gäller.

Det är nu nionde gången som det anordnas stadsvandringar av det här slaget. I fjol var det Hässleholms förflutna som garnisonsstad som stod i fokus.

Tolv föreställningar kommer att ges fram till den 24 september. Samlingspunkt är Hembygdsmuséet. I priset för föreställningen ingår fika. Det går att köpa biljetter på plats, alternativt via Hässleholms turistbyrå, 0451-266670.

Urban Önell

För mer information se:

http://www.visithassleholm.se/sv/evenemanget/a1451983/fran_hagning_till_hembranning_1451983/detaljer?search=s%3D20170812

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se