torsjö live

Strömavbrott mörklade centrum och orsakade brandincident i stadshuset

Strömavbrott mörklade centrum och orsakade brandincident i stadshuset

    Räddningstjänsten fick rycka ut med stegbilen till stadshuset när reservaggregatet gick varmt under strömavbrottet. Foto: Lotta Persson

Ett stort strömavbrott mörklade centrala Hässleholm på onsdagseftermiddagen. 800 kunder drabbades och de flesta butiker fick stänga i drygt två timmar.

Stadshusets reservaggregat blev efter en stund överhettat, vilket ledde till att brandlarmet gick. Räddningstjänsten öppnade upp taket kring aggregatets takrör för att förhindra brandutveckling. Det visade sig dock att bara gipsskivorna kring det blivit svedda.

Räddningsledaren Mats Nilsson var glad att snabbt ha fått situationen med överhettningen under kontroll. En resolut friläggning uppe på stadshustaket runt det varma avgasröret avvärjde brandrisken.

Strömmen försvann klockan 15.45. Först klockan 18.27 hade alla kunder fungerande el.

På stadshuset  kunde personalen fortsätta sitt arbete tack vare det dieseldrivna reservaggregatet. Men värmen från aggregatets avgasrör orsakade en kraftig överhettning i området där röret passerar igenom taket och riskerade att skapa en brand i takkonstruktionen.

Förbipasserande uppmärksammade röken från stadshusets tak och slog larm.

– De som slog larm såg dieselröken – så det brann aldrig, förklarar räddningsledaren Mats Nilsson.

Efter att taket  öppnats var faran avvärjd och reservaggregatet kunde fortsätta gå. Räddningsledare Mats Nilsson bedömde att det handlade om ett konstruktionsfel.

Jörgen Andersson från kommunens fastighetsjour och säkerhetschef Anders Nählstedt konfirmerar efter inspektion uppe på taket att det inte var en brand. De har kunnat konstatera att isolering och gips runt avgasröret fanns på plats som det skulle.

– Det var ingen stor risk att det kunde ta fyr. Gipsen skyddade. Det var rök från papp som låg runt gipsen som sågs, säger Jörgen Andersson.

Båda undrar de varför röret överhettades.

Anders Nählstedt berättar att värmekamera visat att det varit över 200 grader kring röret.

– Det är något som är fel, så här ska det inte vara, konstaterar han.

En fördjupad utredning får ge svar på varför överhettningen skedde.

Stadsbiblioteket höll öppet för besökare under strömavbrottet, men fick begränsa sin verksamhet.

De flesta affärer i centrum stängde ner och elfrånvaron skapade ett nästan folktomt centrum.

Lena Berglund på Eons presstjänst berättar att det tog tid att lokalisera det kabelfel mellan två stationer som orsakat strömavbrottet.

– Det fanns längs ut på linjen, förklarar hon.

Att lamporna blinkade till några gånger och sedan slocknade igen berodde på omkopplingar under felsökningen. Nu har alla kunder kopplats förbi felet och ska inte drabbas av ytterligare störningar i samband med att det repareras under torsdagen.

Berit Önell
Lotta Persson

Det blev mörkt i butikerna i Hässleholms centrum under strömavbrottet på onsdagseftermiddagen, här Skivlagret på Tingshusgatan.
Bibliotikarie Catrin af Malmborg och övrig bibliotekspersonal höll öppet trots att det var mycket som elavbrottet satte stopp för. – Vår chef beslutade snabbt att vi skulle fortsätta att ha öppet – vi är en mötesplats, berättar Catrin.

 

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se