torsjö live vers2

Ärtsoppa och krigsskådespel på Möllerödsdagarna

Ärtsoppa och krigsskådespel på Möllerödsdagarna

Möllerödsdagarna inleddes med en fordonsparad.

Det var inget kanonväder när de militärhistoriska dagarna på Möllerödsfältet utanför Hässleholm tog sin början. Det duggregnade under den inledande militärparaden. Regnet gav dock snabbt vika och hindrade på intet sätt besökarna från att trivas bland militärfordon, försäljare och soldater i svenska, tyska och amerikanska uniformer.

Hans Gatu ägnar en stor del av sin fritid åt att skruva i gamla fordon från den tid då Hässleholm var garnisonsstad.

Sedan de båda regementena i Hässleholm, P2 och T4, lades ner, finns det ett stort historiskt arv som staden har att förvalta. Det är Möllerödsdagarna ett uttryck för. Ett annat är den reguljära verksamheten på Hässleholms museum. Där håller ideella krafter liv i gamla militärfordon, lastbilar, jeepar, band- och stridsvagnar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Varje tisdagskväll är jag där och skruvar, berättar Hans Gatu, som har ett mycket stort tekniskt intresse.

Under Möllerödsdagarnas uppvisning av militärfordon sitter Hans Gatu bakom ratten på en terrängbil med medföljande pansarvärnspjäs. Under huven på fordonet sitter en Volvo B18-motor, som också användes i Volvos välkända personbilar, framför allt i PV 544 och Amazon.

Peter Alf guidade besökarna både genom paraden med militärhistoriska fordon och stridsuppvisningen där tyskar och amerikaner drabbade samman.

Under militärparaden föreläser den före detta officeren på T4, Peter Alf om de olika fordonen. Hur gamla de är, hur de användes, och om annat som kan vara av intresse.

Innan det är dags för stridsuppvisning ges Möllerödsdagarnas besökare möjlighet att strosa runt bland försäljare och utställare i tälten.

Nördar finns uppenbarligen på alla områden, konstaterar Frilagts reporter i mötet med Kjell Svensson från Vislanda. Han är redaktör för tidningen Pansar som ges ut av Svensk pansarhistorisk förening.

– Alla kan inte samla frimärken, replikerar Kjell Svensson i samma skämtsamma ton till Frilagts reporter. Hur skulle det se ut?

Tidningen Pansar är nu inne på sitt 41:a utgivningsår.

Kjell Svensson visar upp tidningen Pansar som han är redaktör för.

För hugade spekulanter går det att köpa på sig både det ena och det andra i marknadsstånden. Vad sägs om ett exemplar av den svenska arméns fältkök? Bland alla som gjort lumpen är den mera känd under namnet snuskburken. Uniformer av alla de slag finns det stor sortering av. Richard och Monika Preisner som är bosatta i Tyringe säljer begagnade militärhistoriska böcker och modeller av pansarvagnar.

Linus Jönsson från Staffanstorp och Per-Emil Hansson från Hästveda visar upp ett helt slagfält med soldater, skyttegravar och stridsvagnar som de byggt i lego.

Så drar det så ihop sig till strid. Amerikanska soldater från andra världskriget tar skydd bakom en stor sten, till synes utan vetskap om att tyska soldater lurar i buskarna.

Under tiden förbereder Erik Elmgren från Special Weapons Group i Åhus den pyrotekniska delen av skådespelet. Det är en syssla han har en speciell licens för att utföra. Allt ska se äkta ut, fast det i själva verket bara är teater. Inga riktiga vapen är med i leken. Snart kommer kulsprutorna att smattra, granaterna vina genom luften och röken efter detonationerna stiga mot himlen.

Plötsligt får amerikanerna syn på några tyska spejare. De öppnar eld. När tyskarna förstår att de är upptäckta kör de fram en lastbil. Där har de en granatkastare som genast tas i bruk. Nu är det skarp läge. Strax rullar tyskarnas stridsvagn fram. Amerikanerna är i underläge och är snart illa ute. Efter en kort stund ligger de flesta av dem döda på marken. De amerikaner som överlevt blir krigsfångar hos tyskarna.

Amerikanerna är i underläge inför tyskarnas stridsvagn. Striden på Möllerödsfältet ser äkta ut, bland annat tack vare Erik Elmgrens pyrotekniska kompetens.
Den klassiska militära ärtsoppan tillagas i rejäl gryta och har rykande åtgång.

Krig är en grym och hänsynslös verklighet. Den här gången segrade nazisterna. Utgången vid dessa dramatiseringar är för spänningens skull inte given på förhand. Den som kan sin historia vet självfallet att andra världskriget slutade på ett helt annat sätt, med de allierades seger.

Efter stridsuppvisningen kan det vara gott att få sig något till livs, exempelvis en korv eller en kopp kaffe i något av tälten.

Vad vore svensk militär utan sin ärtsoppa? Det bolmar kraftigt ur skorstenen på den stora vedeldade värmaren där den kokas. Per Nilsson från Sjöbo som är engagerad i hemvärnet sköter serveringen. Besökarna på Möllerödsfältet låter sig väl smaka av soppan som ser ut att ha rykande åtgång.

I det amerikanska härlägret spelar soldaterna teater för flanerande besökare. Det som dramatiseras är en medicinsk undersökning av rekryterna. Många har dessvärre drabbats av en smittsam sjukdom.

Många av de deltagande soldaterna lever lägerliv på Mölleröd under helgen, de bor i tält och lagar sin mat under fältmässiga förhållanden, år efter år. Helt på egen bekostnad.

Urban Önell

Linus Jönsson visar upp sina legosoldater och stridsvagnar.

På sin hemsida mollerod.se gör Möllerödsdagarnas arrangörer en markering mot krigsromantik och odemokratiska ideologier. Så här står det:

””Möllerödsdagarna” har inte till syfte att glorifiera våld och krig

”Möllerödsdagarna” är ett opolitiskt evenemang som varken stödjer eller samarbetar med några politiska organisationer eller partier. Vi stödjer inga organisationer som utnyttjar militärhistoriska teman i syfte att föra en politisk agenda och vi har inget samarbete med eller kopplingar till organisationer som återspeglar politiskt färgade militärhistoriska enheter.

Vi fördömer de brott och övergrepp mot mänskligheten som kriminella regimer såsom Nazityskland, Sovjetunionen m. fl. historiskt gjort sig skyldiga till. Evenemangets arrangör motsätter sig all form av rasism och antisemitism, våld mot medmänniskor, odemokratiska åsikter och diskriminerande handlingar.

Med vördnad för de människor som fallit offer för krigsförbrytelser och totalitära regimer tillåts ingen som inte respekterar ovanstående åsikter att delta i Mölleröd.”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se