torsjö live vers2

Välbesökt 15-årsjubilerande Europaforum invigt

Välbesökt 15-årsjubilerande Europaforum invigt

Det var trångt i foajén utanför röda salongen i kulturhuset när Europaforum startade på måndagsmorgonen. Foto: Lotta Persson

15-årsjubilerande Europaforum i Hässleholm invigdes på måndagsmorgonen i kulturhusets röda salong med drygt 200 deltagare i publiken.

– Det har varit ett händelserikt år i Europa, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) i sitt välkomsttal och nämnde Brexit, valet i Frankrike och den pågående valrörelsen i Tyskland, men också att den amerikanska politiken med Trump i ledningen påverkar Europa.

Maria Lindblad, tf konferensgeneral, är glad över det stora intresset med publikrekord på totalt 850 deltagare, 250 fler än i fjol. Det går fortfarande att efteranmäla sig, i mån av plats, men till partiledarsamtalet på torsdag är det kölista.

Maria Lindblad, tf chef för Europaforum, är glad över publikrekordet. Foto: Berit Önell

Maria Lindblad säger att anmälningarna är ovanligt jämnt fördelade mellan årets seminarier med ett snitt på 215 deltagare. Flest anmälda, 250 personer, är det till det avslutande partiledarsamtalet på torsdag. Då används även balkongen i röda salongen. Onsdagens programpunkt om EU:s asylpolitik har också många deltagare.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Däremot är det färre som bokat lunch, vilket Maria Lindblad tolkar som att de flesta kommer för att lyssna, inte för att få gratis lunch.

– Men grundtanken är att uppmuntra till nätverkande och samtal med varandra och med paneldeltagare, därför vill vi ge alla tillgång till luncherna, säger hon.

En del ändringar har uppstått i programmet, men Maria Lindblad har fått uppgift att M-ledaren Anna Kinberg Batra planerar att medverka trots att hon är på väg att avgå.

– Hon har sagt att hon ska fullfölja sina åtaganden, men jag ska ringa och kolla för säkerhets skull, säger Maria Lindblad.

Däremot avbokade sig KD-ledaren Ebba Busch Thor för några veckor sedan från partiledardebatten. Förre migrationsministern Morgan Johansson ersätta av sin efterträdare Heléne Fritzon.

Bland de medverkande finns också den svenska EU- och handelsministern Ann Linde (S), Italiens EU-minister Sandro Gozi, flera Europaparlamentariker, professorer, före detta ambassadörer och journalister med inriktning på Europafrågor.

Filip Jönsson går första året på internationella programmet på HTS och är mycket intresserad av Europaforum. Foto: Lotta Persson

Publiken är blandad med studenter, personer som arbetar med EU-frågor och intresserad allmänhet.

Eleverna på Hässleholms tekniska skolas internationella program är som vanligt med. Tvåorna medverkar också med frågor till panelen vid några av seminarierna.

Filip Jönsson är en av 32 elever i årskurs 1 på internationella programmet, naturvetenskapliga linjen, som är med för att lyssna och förbereda sig inför nästa år.

Han berättar att ettorna helst ska anteckna för att senare ha återkoppling och samtal på skolan.

– Detta är jätteintressant, spännande och lärorikt. Mycket att ta in och förstå, säger Filip efter första seminariet.

Europas roll när världen förändras var ämnet för det första seminariet med från vänster Carlina Vendil Pallin, Mats Karlsson, Frida Stranne och Christian Danielsson. Foto: Berit Önell

Måndagens första seminarium hade rubriken ”Vad är Europas roll när världen förändras?” I panelen medverkade Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska Institutet, med med inriktning på Afrika och Mellanöstern, Frida Stranne, forskare och lektor i statsvetenskap på Högskolan i Halmstad och Svenska Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet, Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, samt Christian Danielsson, generaldirektör för Europeiska kommissionens grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar. Moderator var EU-journalisten Ylva Nilsson.

Efteranmälan kan göras till maria.lindblad@skanenordost.se eller via hemsidan www.eu-forum.se

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se