torsjö live vers2

Riskerar 25 miljoner i vite för begränsning av konkurrens vid fibergrävning

Riskerar 25 miljoner i vite för begränsning av konkurrens vid fibergrävning

Konkurrensverket stämmer kommunen för brott mot konkurrenslagstiftningen i samband med fiberetableringen. Foto: Berit Önell

Konkurrensverket stämmer nu Hässleholms kommun för att privata företag hindras från att gräva ner fiberkabel för bredband. Konkurrensverket kräver att patent- och marknadsdomstolen förbjuder kommunen att begränsa konkurrensen på det sättet och att förbudet förenas med vite på 25 miljoner kronor.

Enligt kommunjurist Magnus Gjerstad kommer kommunen att bestrida stämningsansökan.

Anmälan till Konkurrensverket gjordes redan hösten 2015 av bland andra branschorganisationen IT- och Telekomföretagen. Kommunen hade då beslutat att vägra nya privata företag markavtal för att gräva ner fiberkabel på kommunal mark.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Konkurrensverket har efter sin omfattande utredning kommit fram till att kommunens agerande bryter mot konkurrenslagen.

– Det är allvarligt när en kommun sätter marknaden ur spel på det här sättet. De som drabbas är ytterst de egna kommunmedlemmarna som riskerar att inte snabbt få tillgång till bredband och få det till det bästa pris som marknaden kan erbjuda, säger Rikard Jernsten, generaldirektör på Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Det finns också risk att en del företag inte kan vara kvar på marknaden.

– En kommun bör verka för att gynna utveckling, innovation och företagsamhet – inte försvåra för företag att agera och växa, säger Rikard Jernsten.

Magnus Gjerstad kommenterar också stämningsansökan i ett pressmeddelande.

– Vi fick stämningsansökan idag och kommer nu att gå igenom den noga innan vi kan bemöta den närmare. Men Hässleholms kommuns inställning är precis som tidigare att vi har agerat rätt. Vi kommer därför att hävda vår ståndpunkt och bestrida stämningsansökan, säger han.

Det enda företag som i dagsläget kan bygga ut fiber i kommunen är Telias dotterbolag Skanova.

Tidigare kunde även det lilla lokala bolaget Hessleholm Network gräva. Men det köpte kommunen upp för att förhindra att någon annan skulle komma över dess grävtillstånd.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se