torsjö live vers2

En kommun med självskadebeteende

En kommun med självskadebeteende

Vadå?

Jo, Hässleholm har utmärkt sig igen. Som så många gånger förr är det tyvärr inte under några positiva rubriker.  Nu senast har man, såväl i lokalpressen som i rikspressen (SvD den 12 september), kunnat läsa att Konkurrensverket stämt Hässleholms kommun inför Patent- och marknadsdomstolen. Det gäller fiberprojektet där Konkurrensverket anser att kommunen hindrar privata aktörer från att gräva ner fiberkabel för bredband. Om kommunen inte öppnar upp för privata aktörer, anser Konkurrensverket att Hässleholm (alltså kommuninnevånarna) ska tvingas betala 25 miljoner i vite.

Tidigare har Hässleholms politiker lyckats med liknande, föga smickrande, ”konststycken”. Här följer några exempel:

* Stympandet av stadsparken (då viaduktsgatan drogs rakt igenom).

* Kalhygget ”Dryport” (en storstilad idé om en hamn på torra land).

* Strid med Försvaret om Vindkraftverk (Försvaret vann naturligtvis).

* Motstånd mot riksintresse/friluftsliv (Länsstyrelsen rättade kommunen).

* Bebygga Hässleholmsgårdens parkområde (Länsstyrelsen satte stopp).

* Skövling av officersparken (genomfört för att tillmötesgå byggherren).

Ja, listan kan göras betydligt längre. Nu senast har vi läst om planerad rivning av de fina villorna vid Hembygdsparken liksom om genomförd vandalisering av entrén till järnvägsstationen (var tog det handsmidda trappräcket vägen förresten?). Tillbaka till fiberkaoset som förmodligen kommer att fortsätta, i alla fall så länge KD väljer att stödja S+C+V+MP. Förresten, vart har restalliansen (M+L+KD) tagit vägen? Kanske en fingervisning inför valet 2018? Tyvärr kan man inte sätta kommuner under Överförmyndare. Tidigare har lyckligtvis Länsstyrelsen ingripit när de haft befogenhet. Denna gång, när det gäller fibern, får vi sätta vårt hopp till Konkurrensverket respektive Patent- och marknadsdomstolen.

Varför inte helt enkelt besinna sig och följa Konkurrensverkets krav att öppna upp för privata entreprenörer? Är det så att makt inte bara korrumperar utan även förblindar? Fortsättning följer!

Björn Widmark

Folkets Väl

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se