torsjö live vers2

Prima Prima fick miljöpriset

Prima Prima fick miljöpriset

”Med sitt stora engagemang för att utveckla Sösdalabygden i en positiv och hållbar riktning är Prima Prima en värdig vinnare av Hässleholms kommuns miljöpris 2017”.

Detta är miljönämndens motivering till att utse årets miljöpristagare.

Prima Prima är en ekonomisk förening som håller till i gamla mejeriet strax utanför Sösdala. Tankarna bakom Prima Prima handlar bland annat om återvinning. I stället för att slänga saker på tippen kan de kanske komma till nytta igen. Samtidigt ska projektet kunna ge människor en chans att komma tillbaka till arbetslivet. Detta genom att ta emot placeringar från kommunens arbetsmarknadsenhet, AME och ge dem en chans att komma tillbaka till arbetslivet. Här, i de lokaler man hyr i gamla mejeriet, ska saker som annars skulle gått direkt till tippen kunna repareras och återanvändas. Tanken är också att kunna erbjuda privatpersoner tjänster, till exempel i form av trädgårdsarbete.

Projektet arbetar också med att utveckla Sösdalabygden i en hållbar riktning genom mer lokal matproduktion, fler lokala jobb, nya företagsidéer, hållbarare tänk, mera återbruk och mer kontakt mellan människor genom ett socialt företagande med arbetsintegrerade projekt.

Bakom projektet står fyra föreningar; Sösdalabygdens lokala utvecklingsgrupp, Mellbymustarna, Sambruket i Sösdalabygden samt Omställningsgården i Södra Rörum.

Övriga nominerade till årets miljöpris var Håkan Lundberg, Sjöbergasjöns FVO för att i många år ha varit drivande i arbetet för Sjöbergasjöns tillfrisknande, Avdelningen Fjärilen på Backstugans förskola, där man arbetar med sopmonster för att lära kommande generationer ett miljötänk, Anders och Cia Larsson som introducerar nyanlända i allemansrätten och hur man uppträder i naturen samt Berit Önell, grävande journalist som genom sitt arbete sprider kunskap och ökar kommuninvånarnas miljömedvetande.

Gert Jacobsson

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se