Gruppen-3a-328x120

Havs- och vattenmyndigheten ska hjälpa till med Finjasjön

Havs- och vattenmyndigheten ska hjälpa till med Finjasjön

Finjasjöarbetsgruppen söker extern hjälp för att komma till rätta med Finjasjöns stora problem med algblomning med mera. Nu är även en kontakt med Havs- och vattenmyndigheten etablerad. Det berättar gruppens ordförande, kommunens parkförvaltare Gunnar Swärdh.

”Ohämmad tillväxt av alger” i Finjasjön var anledningen till åtgärdspaketet som togs fram i juni. Sedan dess har det blivit sämre. Nu har Finjasjögruppen bett Havs- och vattenmyndigheten om hjälp.

Finjasjögruppen hade möte i förra veckan för att diskutera fortsatta åtgärder för sjön. Men frågorna är fler än svaren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi diskuterade så klart problemen. Men vi vet fortfarande inte orsakerna och har därför inga förslag på åtgärder, förklarar Gunnar Swärdh i mejl till Frilagt.

Det finns fortfarande inte mycket information om den nya alg som dominerade i vattnet i somras och orsakade påväxt på bottnar och fiskeredskap.

– Vi söker kunskap, men eftersom det inte finns några liknande fall beskrivna i vetenskapen eller hos de myndigheter vi kontaktat så är det en väldigt svår situation, menar Gunnar Swärdh.

Tekniska nämnden beslöt nyligen att arbeta vidare med ett åtgärdspaket som Finjasjöarbetsgruppen tagit fram i juni. Det handlade bland annat om bortgrävning av tippar vid Tormestorpsån, kontroll av gödselhantering i samma område och uppvaktning hos Höörs kommun för att minska utsläppen från reningsverket i Tjörnarp. Reduktionsfisket ska fortsätta. Politikerna beslöt också om tillägget att prioritera undersökning av Hässleholms reningsverks påverkan på Finjasjön. Däremot avslogs förslaget om att lägga om jordbruk till betesmark kring åarna vid Hovdala.

Den 10 oktober kommer länsstyrelsen på besök till Hässleholm för ett möte om Finjasjön och reningsverket.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se