torsjö live

Vandring i dålig belysning i Hembygdsparken

Vandring i dålig belysning i Hembygdsparken

Hembygdsparken behöver lysas upp mer, tyckte vandrarna. En av de mörkaste delarna är bakom Hembygdsmuséet, ner mot buskaget där statyn Snapphanen står. Foto: Lotta Persson

Oupplysta partier med buskage där eventuella våldsverkare kan gömma sig ökar otryggheten i Hembygdsparken. Det konstaterade de cirka 20 personer från allmänheten, kommunen, polisen och Brottsförebyggande rådet som deltog i onsdagskvällens trygghetsvandring i parken.

Även Axel Ebbes berömda staty Snapphanen nedanför Hembygdsmuseet döljer sig numera delvis bakom täta och mörka buskage. Röjning och belysning här och på museets baksida, där ljusskygga besökare ofta samlas, var en av åtgärderna som föreslogs för att öka trygghet och säkerhet.

Annica Nilsson, kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare, noterade alla synpunkter under den timslånga vandringen. En åtgärdsplan ska sedan upprättas.

– Det är viktigt att skapa en levande park. Era synpunkter är jätteviktiga, förklarade Annica Nilsson.

Inledningsvis berättade hon också att vandringen föranletts av den oro som uppstått efter de våldsbrott som media uppmärksammat i parken. Polisen har ”bara” tagit emot tre sådana anmälningar under året.

– Det är tre för mycket, kommenterade Hans-Göran Hansson (MP), en av de politiker som var på plats.

Dessutom inträffade de tre händelserna på kort tid, under juni och juli. Efter två rån inträffade mordförsöket, skjutningen vid väderkvarnen. Sex fall av skadegörelse och tillgreppsbrott är anmälda under året.

Parkeringsplatsen saknar helt lampor. Hembygdsföreningen påtalar att även kvarnen intill bör lysas upp efter rapporter om ”handel” där.

När vandringen passerade parkeringsplatsen och kvarnen förklarade Västra Göinge Hembygdsförenings representanter Olavi Olsson och Rolf Nilsson att de vid flera tillfällen fått rapporter om och noterat spår efter ”handel” på den upptrampade platsen under väderkvarnen.

– Belysning på undersidan av kvarnen skulle behövas, sa Olavi Olsson.

Föreningen skickade i somras ett brev till polisen med vädjan om åtgärder för att förbättra ordning och säkerhet på grund av skadegörelse, bränder,misstänkt narkotikahandel med mera. Olavi Olsson berättar att föreningen redan långt tidigare pratat med polisen om situationen i parken. Några formella anmälningar har dock inte gjorts från föreningens sida.

Parkeringen är idag helt mörklagd och många tyckte att den behöver belysning samt att buskar behöver klippas. Kanske borde den också bli betalparkering.

Ingela Tillgren som arbetar i Skräddarhuset bredvid kaféet brukar föreslå kunder vid kvällsevenemang att parkera bakom huset istället för på den stora parkeringen. Men även bakom huset kan det vara olustigt att gå ensam på kvällen.

Många går överhuvudtaget ogärna i parken kvällstid eftersom de upplever otrygghet och även sett incidenter. Någon menar att problem med droger med mera i bostadsområdet bakom parken också sprider sig.

Förslag om en fast grillplats kom upp med anledning av att folk grillar på olämpliga ställen, exempelvis på parkens scen. Räddningstjänstens Per Friis föreslog stenmöbler alternativt att bord och bänkar förankras. Det skulle minska risken för bränder när engångsgrillar ställs på trämöblerna som nu flyttas runt och ibland placeras intill de historiska byggnaderna.

En hundrastgård var ett annat förslag eftersom många går med sina hundar här.

Men huvudtemat för kvällen var alltså belysningen och alla var överens om att den behöver förstärkas. Även byggnader och statyer kan lysas upp lite. En del av vandrarna var inne på att ta bort buskar och träd för att få mer fri sikt genom parken, medan andra ville bevara träden.

Imorgon, fredag, blir det en ny trygghetsvandring, klockan 11-13, med fokus på andra aspekter än belysning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se