torsjö live

Föreläsning om våld mot djur och familj

Föreläsning om våld mot djur och familj

Forskaren Carin Holmberg föreläser imorgon, söndag, i kulturhuset i Hässleholm om att se samband mellan våld mot djur och våld mot människor. Arrangör är Djurskyddet Snapphanen (före detta Djurskyddet Nordostskåne) som vill höja medvetandenivån kring en problematik som inte varit så uppmärksammad i Sverige.

Forskaren Carin Holmberg föreläser om att se samband mellan våld mot djur och mot människor.

Jeanette Thelander, ordförande i Djurskyddet Snapphanen, skriver i ett pressmeddelande att sambandet mellan våld mot djur och våld mot människor sedan lång tid tillbaka uppmärksammats på många håll i världen och att forskningstradition finns i exempelvis USA och Storbritannien.

– I Sverige är emellertid kunskapen begränsad och för många som arbetar inom socialtjänst, vård och polis är detta något nytt, skriver hon.

– Vi vet idag att våld drabbar alla i ett hushåll. Det betyder att om vi uppmärksammar ett utsatt djur kan vi upptäcka en utsatt människa i samma familj och omvänt. Det är viktigt att se våldet i sin helhet för då kan alla få stöd och hjälp.

Jeanette Thelander konstaterar också att många kvinnojourer inte har någon beredskap för att även ta hand om eventuella husdjur i ett våldsdrabbat hem.

– För många våldsutsatta kvinnor höjs tröskeln för att söka hjälp.

Carin Holmberg från Stockholm är sociolog och författare. Hon har tidigare bland annat föreläst för Sveriges riksdag, flera olika länsstyrelser och olika brottsförebyggande organisationer.

Föreläsningen hålls söndag klockan 13 i vita salongen i kulturhuset. Det är fri entré, men föranmälan krävs då antalet platser är begränsat. Anmälan med namn och telefonnummer sker till sesambandet@ordsmedjan.dk

Studieförbundet Vuxenskolan är medarrangör.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se