Gruppen-3a-328x120

Nazistdemonstration nära bokmässan i Göteborg avbröts efter tumult

Nazistdemonstration nära bokmässan i Göteborg avbröts efter tumult

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens omdiskuterade demonstration i Göteborg idag hann inte starta innan polisen stoppade den. Både NMR och motdemonstranter gick till attack mot polisen och NMR angrep även journalister. 35 personer greps under dagen, bland dem NMR:s ledare, Simon Lindberg från Vinslöv. Ytterligare 29 omhändertogs av polisen. Det rapporterade medier på plats.

Årets bokmässa hölls i skuggan av debatterna om demonstrationen och om den högerextrema tidningen Nya tiders närvaro. Barnboksförfattaren Åsa Öhnell berättar för Frilagt om en mässa med förhöjd säkerhet och betydligt färre deltagare än vanligt.

Sammandrabbningarna mellan polis och motdemonstranter skedde alldeles utanför Svenska mässan där bokmässan pågick.

Både demonstrationen och Nya tiders medverkan på bokmässan har mött protester. Men demonstrationsfriheten är liksom yttrandefriheten grundlagsskyddad och kan inte inskränkas på grund av vissa åsikter, även om de uppfattas obehagliga. Däremot kan polisen stoppa en demonstration på grund av ordningsstörningar och det var ungefär vad som hände i Göteborg.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Redan på förmiddagen, när NMR med sköldar och flaggor marscherade till den plats där den tillståndsgivna demonstrationen skulle starta, började motdemonstranter kasta sten mot tåget. NMR försökte då avvika från den planerade rutten och rusade mot polisen. Polisen stoppade utbrytningsförsöket och spärrade av stora delar av staden för att hålla isär grupperna av demonstranter.

Enligt medieuppgifter var NMR-anhängarna cirka 500 personer och motdemonstranterna uppåt 10 000. De flesta av motdemonstranterna deltog i en fredlig manifestation på Heden.

Våldsamma konfrontationer skedde flera gånger mellan NMR och polis. En polis skadades.

Extremvänsteraktivister angrep polisen med stenkastning utanför Svenska mässan där bokmässan hölls. En civil person ska då ha skadats.

När demonstrationstillståndet gick ut klockan tre på eftermiddagen stod demonstranterna kvar på samma plats. NMR krävde att deras ledare skulle friges och vägrade i ytterligare ett par timmar att lämna platsen.

Pressade bort journalister med sköldar

Vid 16-tiden blev flera journalister angripna. Enligt Expressen pressade demonstranterna bort journalisterna med sköldar och kastade flaskor mot dem.

Vid femtiden gav NMR-anhängarna upp och gick med poliseskort tillbaka till den parkering vid Ica Maxi i Mölndal där de hade samlats på förmiddagen.

– Vi har haft en dialog med dem. Bussar var ett alternativ. Men det är bättre att man går tillbaka till samma ställe, sa polisens presstalesperson Hans Lippens till Expressen.

Polisen var trots allt nöjd med sin insats.

– Det har gått väldigt mycket enligt plan. Vi har klarat av att parera, sa kommenderingschef Emelie Kullmyr vid polisen i Göteborg till Sveriges radios Ekot.

Uppmanades att inte gå ut från mässan

Åsa Öhnell var på bokmässan hela lördagen och berättar att där var ovanligt många vakter och att alla väskor kontrollerades noga vid ingången. Deltagarna uppmanades tidvis att inte gå ut. En entré var avstängd under en del av dagen.

– Det var lugnt där inne, men det här var något man tänkte på hela dagen, säger hon.

På morgonen hölls en sångmanifestation för allas lika värde.

En sångmanifestation för allas lika värde hölls på bokmässan på lördagsmorgonen.

Hundratals författare hade bojkottat bokmässan på grund av att Nya Tider tilläts vara med. Det bidrog givetvis till ett minskat deltagande, men Åsa Öhnell tror att många också var oroliga för säkerheten på grund av den planerade demonstrationen.

– Många valde nog att stanna hemma på grund av riskerna. Det var få barn, säger hon.

Nya Tider märkte hon inget av.

När hon skulle hem strax före klockan fem bedömdes det säkert att gå ut genom huvudentrén. Men inga spårvagnar gick.

Flera mässdeltagare missade tåg och flyg på grund av att de inte kunde eller vågade ta sig ut i tid och att deras bokade taxibilar inte kunde komma fram. Det gick också rykten om stenkastning ”mot vem som helst”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se