Gruppen-3a-328x120

Kipowski och Håkansson slutar på kommunens tillväxtavdelning

Kipowski och Håkansson slutar på kommunens tillväxtavdelning

Tillväxtchef Mikael Kipowski slutar på Hässleholoms kommun för att bli utvecklingsdirektör i Helsingborg. Några dagar efter att han sagt upp sig i förra veckan valde nyanställde näringslivsutvecklaren Jimmy Håkansson att sluta med omedelbar verkan.

Tillväxtavdelningen får därmed ytterligare två tjänster att tillsätta. En ny medarbetare har just rekryterats, men ännu inte tillträtt, och ytterligare en tjänst är utanonnserad.

Mikael Kipowski slutar som tillväxtchef i Hässleholms kommun och blir utvecklingsdirektör i Helsingborg. Foto: Lina Holmberg

Mikael Kipowski berättar att det var en ganska lång process innan han fick jobbet i Helsingborg.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har trivts väldigt bra här och tycker att jag gjort skillnad också. Jag blev tillfrågad om att söka tjänsten som utvecklingsdirektör i Helsingborgs stad, säger han.

En större stad betyder nya utmaningar. Det nya jobbet innebär delvis samma uppgifter som han haft i Hässleholm kring samhällsplanering och infrastruktur. Nya arbetsområden blir trygghet och säkerhet samt exploatering, det vill säga ansvar för att sälja och köpa mark och att utveckla nya stadsdelar i Helsingborg.

– Jag får komma vidare, dra nytta av det jag gjort här och gå vidare på karriärstegen, säger Mikael Kipowski.

Han har arbetat på Hässleholms kommun i sju år, varav fyra som tillväxtchef.

Han har tre månaders uppsägningstid och lämnar Hässleholms kommun vid årsskiftet.

– Jag vill vara noga med att bli färdig här och lämna över på ett bra sätt, säger han.

Han tror att hans efterträdare kommer att arbeta delvis annorlunda.

– Det är en väldigt föränderlig verksamhet. Till exempel har vi arbetat med att ta fram strategier för bostadsbyggande och nu är det rätt djärva mål som ska nås.

Han kommer dock att bo kvar i Hässleholm där han har släkt och vänner. Han hoppas kunna tågpendla till Helsingborg, något som inte alltid går så snabbt och lätt när vissa tåg tar omvägen om Lund.

– Investeringen i dubbelspår på Skånebanan är livsnödvändig. Det förvånar mig att inte näringslivet sagt ifrån tuffare. Det är inte okej att personal som pendlar inte kan ta sig till jobbet, säger han.

Jimmy Håkansson sa upp sig med omedelbar verkan efter att Mikael Kipowski meddelat att han ska sluta.

Han beklagar att beskedet om hans avgång ledde till att Jimmy Håkansson också sa upp sig.

– Det var tråkigt. Han kände att det inte var något för honom efter bara sex veckor. Jag sa när vi anställde honom att han hade helt rätt bakgrund för den här typen av jobb, säger han.

Jimmy Håkansson var tidigare affärsrådgivare på Nyföretagarscentrum och Krinova. Som näringslivsutvecklare på kommunen skulle han ha fokus på att utveckla kommunens företagsklimat och satsning på nyetableringar.

Frilagt frågar när Jimmy Håkansson slutar och Mikael Kipowski svarar att han har en månads uppsägningstid. Det är också det besked Håkanssons kollegor fått.

Men när Frilagt söker Jimmy Håkansson är hans telefon stängd tills vidare och på mejlen kommer ett automatsvar som säger att han avslutat sin tjänst på kommunen.

Personalchefen Marie Söderqvist bekräftar att Jimmy Håkansson i överenskommelse med sin chef – det vill säga Kipowski – sagt upp sig med förkortad uppsägningstid fredagen den 29 september. Han uppbär därefter inte någon lön från kommunen.

Frilagt har förgäves sökt Mikael Kipowski för en förklaring.

Hans chef Charlotte Nygren-Bonnier känner inte till avtalet eller varför Jimmy Håkansson slutat så hastigt. Hon konstaterar att det blir problematiskt när flera medarbetare på en avdelning slutar på kort tid.

– Det var lite olycklig tajming. Vi tittar på rekryteringen nu för att få nya medarbetare på plats så snart som möjligt, men det tar lite tid. Vi kommer nog tyvärr inte att hinna tillsätta en ny tillväxtchef förrän efter att Mikael slutat. Därför har vi nu börjat arbeta med både en kortsiktig och en långsiktig lösning, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se