torsjö live vers2

I afton dans på Hembygdsmuseet

I afton dans på Hembygdsmuseet

Under långlördagen höll Hembygdsmuseet öppet med utställningen ”I afton dans”. Utställningen som skapats av Lokalhistoriska arkivet i samarbete med hembygdsföreningen visades under lördagen. Vid Frilagts besök guidade Olof Larsson med assistans av Per Carlsson en intresserad och nyfiken publik.

Olof Larsson berättar om dansbanorna i Hässleholm assisterad av Per Carlsson. Foto: Börje Larsson

Olof Larsson berättade om Hässleholm som vid den tiden benämndes trombonernas stad i musikerkretsar och om de musiker och orkestrar som gästat de olika dansbanorna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Danspubliken som i utställningen illustrerades av en militärkavaljer var dock inte trolig på Sjöstugan då uniformen varken tillhörde T4 eller P2. Regementena i staden hade ofta problem med vem som skulle uppvakta damerna och att därför våga sig hit från andra förband var att direkt utmana ödet i vart fall på Sjöstugan. Normalt var det en lindrig form av ständigt krigstillstånd mellan de två regementena i staden och att därför utmana ödet med ett besök i uniform var inte tillrådligt. Även teknister kunde bli indragna i kampen om damernas gunst. Allt är numera historia och förpassat till minnenas vrå men kan vara värt att väcka upp genom ett besök.

Intresset och minnena från besökarna var på topp. De olika dansbanorna och musikerna var minnen som flitigt och kunnigt diskuterades. Klädmodet, klänningar och designen på damernas handväskor var igenkända. Den lilla samlingen av damväskor som samtliga kunde rymma en kvarter, i dagens mått 37-a, bland allt annat som kvinnor behöver, väckte munterhet.

Av hotellen så hade såväl anrika Berns- som Stadshotellet danskvällar under sin glansperiod. Många av de mindre dansbanorna och även Folkets Hus finns avbildade och beskrivna.

Arbetet med att ta fram bilder och underlag till utställningen har gjorts i Lokalhistoriska arkivet där mycket av Hässleholms historia finns arkiverat.

Utställningen beräknas pågå minst året ut och kan besökas under museets ordinarie öppettider.

Börje Larsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se