torsjö live vers2

Polisens husbil var öppen för allmänheten

Polisens husbil var öppen för allmänheten

Husbilen kom till Fredentorpsgatan för att göra det lättare för medborgarna att ta kontakt med polisen. Foto: Lotta Persson

Polisen kom på onsdagseftermiddagen med husbil till Fredentorpsgatan för att ta emot allmänhetens tips om bilsprängningen den gångna natten.

– Vi har absolut fått bra tips, säger Rolf Paimensalo och visar upp det nya rullande polishuset som han var med och köpte in till polisregion sydväst i somras.

Bland tipsarna finns sambon till den man som disponerat den nu sprängda bilen. Mannen har tidigare suttit häktad för mordförsöket i Hembygdsparken.

Rolf Paimensalo satt i polisens husbil och tog emot tips och iakttagelser från allmänheten. Foto: Lotta Persson

Polisen misstänker ett samband mellan de båda händelserna och rubricerar därför sprängningen som övergrepp i rättssak.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Den unga kvinnan, som vill vara anonym, berättar att paret hade gått och lagt sig när det small till utanför hyreshuset på Fredentorpsgatan.

– Jag upplevde det som att det först lös upp och sedan small. Vi kollade genom fönstren innan vi gick ut. Jag såg att min bil var oskadd, sedan såg vi att det var hans bil, förklarar hon.

Hon säger att hon sedan träffade en granne som sett en kille med mörka kläder som sprang, först mot bilen och sedan in mot stan.

– Kanske han lagt dit dynamiten och sedan sprungit. Men någon mer måste ha sett något, säger hon.

Hon tycker att det som hänt känns obehagligt och hoppas att polisen ska få tag i förövarna.

När Frilagt lämnade husbilen vid sjutiden på kvällen hade Rolf Paimensalo haft besök av sju personer. En av dem lämnade in en del av grillen till den skadade bilen.

En del av bilens grill flög iväg till andra sidan gatan vid sprängdådet. Den lämnades in till polisen i husbilen. Foto: Lotta Persson

– Den hade hamnat på andra sidan gatan, berättar Rolf Paimensalo som i vanliga fall är kommunpolis i Östra Göinge och samarbetar med Hässleholms kommunpolis.

Han har också fått information om att personer iakttagits på platsen strax innan sprängladdningen i bilen detonerade.

– Den som var där kan ha sett något, säger Rolf Paimensalo och ber alla som tror att de kan veta något att höra av sig.

Han har själv, efter 36 år som polis, svårt att ta in att det finns personer som skjuter och spränger bilar i Hässleholm.

– Det finns egentligen inte på kartan, inte i vår lilla stad, säger han, men konstaterar sedan att det faktiskt är så det ser ut i dagens samhälle.

Han hoppas dock att polisen med allmänhetens hjälp ska kunna ringa in förövarna. En fördel är att det redan verkar stå klart att sprängningarna har samband med varandra och med skottdramat i Hembygdsparken. Gärningsmännen har givetvis vetat vilka som brukar använda bilarna.

– Det är inte uppklarat, men polisiärt vet vi i alla fall vad det handlar om, säger han.

Rolf Paimensalo ser fördelar med att ha husbilen på plats i en situation som denna.

– Flera av dem som varit här nu hade inte tänkt höra av sig till polisen. Husbilen känns nog mer öppen än en vanlig polisbil, berättar han.

I husbilen kan polisen göra nästan allt som görs i ett vanligt polishus, utom passhanteringen. Den ska användas vid sådana här tillfällen när polisen vill komma närmare medborgarna, men också som komplement till polishus på obevakade orter, bland annat i Osby. Från den 1 december kommer tre poliser att arbeta kontinuerligt i husbilen.

Rolf Paimensalo betonar att det är viktigt att människor vågar berätta det de sett här för att polisen ska kunna lagföra dem som utfört det.

Han är inte insatt i detaljerna i ärendet.

– Jag ska bara vara neutral och ta emot alla iakttagelser som folk lämnar, säger han.

Polisens bombtekniker har kommit fram till att bilarna troligen sprängdes med så kallade bangers, smällare som även använts vid bilsprängningar i Malmö.

– Det är kraftiga smällare, säger Rolf Paimensalo.

Han ser med tillfredsställelse att tullen från och med idag fått rätt att gripa den som försöker smuggla in bangers. Tidigare har innehav av bangers varit olaglig, men inte införsel, vilket har gjort det svårt att stoppa dem.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se