torsjö live vers2

Nya terrormisstankar mot IS-anhängaren från Vittsjö

Nya terrormisstankar mot IS-anhängaren från Vittsjö

IS-anhängaren och tidigare Vittsjöbon Moyed al-Zoebi, som i våras friades från åtalet om terroristbrott efter en mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö, är nu misstänkt för förberedelse till terroristbrott i Malmö. Han har fått kallelse till förhör och advokat Lars Edman är på nytt utsedd till hans försvarare.

– Det gäller ju honom, men jag vet inget om misstankarna för det har inte varit något förhör med honom, säger Lars Edman till SVT Skåne.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Som Frilagt tidigare berättat slog den frikännande domen fast att den 30-årige al-Zoebi är IS-sympatisör.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

När han släpptes ur häktet vid rättegångens avslutande i april tog Säpo omedelbart honom i förvar eftersom han bedömdes som en säkerhetsrisk. Migrationsverket har efter ansökan från Säpo beslutat att han ska utvisas. Men eftersom Sverige i nuläget inte utvisar till Syrien och Saudiarabien, där han tidigare bott, inte tar emot honom släpptes han på fri fot i slutet på maj.

Han beviljades nyligen 97 000 kronor i skadestånd från Justitiekanslern på grund av att han suttit oskyldigt frihetsberövad.

Lars Edman har tidigare uppgett att Moyed al-Zoebi ville lämna landet på egen hand.

Han är fortfarande på fri fot, men har haft anmälningsplikt sedan han släpptes ur förvaret.

De nya misstankarna om förberedelse till terroristbrott handläggs av Malmö tingsrätt som sekretessbelagt alla identitetsuppgifter i sitt beslut att utse Lars Edman till försvarare. Utredningen leds av chefsåklagare Agneta hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt Kvällsposten var Moyed al-Zoebi också aktuell i Tyskland i juni då tysk polis efter information från Säpo grep en 23-årig man som han haft täta kontakter med. Den 23-årige mannen, som också är syrier, ska ha varit verksam som kontaktperson mellan IS nyhetsbyrå Amaq och möjliga attentatsmän i IS-tjänst.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se