Gruppen-3a-328x120

Kommunstyrelsens budgetförslag är Sverigedemokraternas

Kommunstyrelsens budgetförslag är Sverigedemokraternas

Det blev inte riktig som de väntat sig. Kommunstyrelsen beslöt efter votering att anta SD:s budgetförslag som sitt inför kommunfullmäktige. Foto: Lotta Persson

Det blir Sverigedemokraternas budget som läggs fram som kommunstyrelsens förslag till fullmäktige den 27 november. SD har nämligen en ledamot mer än den styrande borgerliga alliansen i kommunstyrelsen och eftersom de rödgröna, som ännu inte presenterat ett eget förslag, avstod från att rösta vann SD:s förslag i voteringen.

Frågan är dock om SD håller fast vid sitt eget förslag i fullmäktige. I så fall lär de rödgrönas gå igenom eftersom de är största block. Förra året röstade SD och FV på alliansens förslag, vilket ledde till det så kallade maktskiftet den 1 mars.

Turbulensen i Hässleholmspolitiken tycks inte vara slut. Men kommunen kommer knappast att styras med en SD-budget 2018. De rödgröna med S, V, MP och C har 30 mandat i kommunfullmäktige och den borgerliga alliansen med M, KD och L har 15. SD har formellt 14 mandat, men en av ledamöterna har gått över till avhoppade SD-kommunalrådet Ulf Erlandssons nystartade parti Kommunens röst och är numera så kallad politisk vilde. FV har två mandat och valtekniskt samarbete med SD gör 16 (eller 15 om vilden inte räknas). Röstar varje block på sin budget har alltså de rödgröna en stark majoritet. Men om alla övriga väljer att rösta på en budget får den majoritet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Patrik Jönsson (SD) och övriga tre SD-ledamöter i kommunstyrelsen röstade ner alliansens budgetförslag till förmån för sitt eget. Det innehåller bland annat besparingar på invandringen med 17 miljoner kronor. Foto: Urban Önell

SD:s budget innehåller besparingar på totalt 17 miljoner kronor som ”generell indragning invandringens kostnader” inom skolan, omsorgen och socialtjänsten. Skolan får dock ett tillskott på 55 miljoner kronor. Fiberprojektet får inga pengar alls. De kommunala bolagen Hibab och Hässlehem slås samman. Miljöstrategens tjänst samordnas med kommunekologens. Magnarpskolonin bevaras och rustas upp. Resultatet för 2018 beräknas till 19,5 miljoner kronor.

I kommunstyrelsen har SD fyra ledamöter och alliansen tre medan de rödgröna har åtta. Voteringen om budgeten slutade därmed 4-3 till förmån för SD:s budget.

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) försäkrar att alliansen kommer att rösta på sitt eget förslag och inte på SD:s i kommunfullmäktige.

Mats Sturesson (C ) säger att de rödgröna som brukligt kommer att rösta på sitt förslag.

– Jag vill vara lite försiktigt, men det här är väl ett lysande exempel på den utsatta situation som Hässleholmspolitiken befinner sig i, säger han.

Han ser den borgerliga alliansen som ansvarig för den uppkomna situationen.

– Jag är orolig för verksamheten i kommunen, den är i ett vakuum för tillfället med väldigt låg styrfart, säger han.

Han anser inte att det är rimligt att ett block med bara 15 mandat ska styra kommunen och säger att alliansen kunde ha förhindrat den röra som uppstod.

Pär Palmgren håller inte med.

– Det vi gjorde för ett år sedan var att rösta på vår egen budget. Att sedan andra också röstade på den – vad skulle vi göra åt det?

Mats Sturesson säger att den som tar på sig ledartröjan också har ett stort ansvar.

– Vi försökte hitta en förhandlingslösning, men alliansen var inte speciellt positiv, säger han.

I dagsläget pågår inga budgetdiskussioner mellan de rödgröna och alliansen.

Mats Sturesson anser att initiativet i så fall måste komma från alliansen.

– Vi har en budget som företräds av 30 ledamöter i fullmäktige, men vi är inte i ledarstolen. Eventuella förslag till samförståndssamtal måste komma från dem som sitter där, säger han.

Pär Palmgren delar inte den uppfattningen.

– Alla har ansvar, säger han.

De rödgröna partierna kommer att presentera sitt budgetförslag i nästa vecka.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se