logga-ligg-tjock

Majoritet i kommunstyrelsen vill köpa Netto-fastigheten

Majoritet i kommunstyrelsen vill köpa Netto-fastigheten

Fastigheten som kommunstyrelsen nu vill köpa för 12 miljoner kronor består av byggnader ”med blandad standard”, enligt värderingen. Foto: Berit Önell

En majoritet i kommunstyrelsen vill köpa den förfallna fastigheten bakom Netto för 12 miljoner kronor. Det trots att kommunfullmäktige så sent som i juni sa nej både till att köpa den för 14,3 miljoner kronor och till att försöka förhandla ner priset.

Frågan har dragit ut på tiden efter att fastigheten i första varvet bara var värderad till 6,2 miljoner kronor. Två värderingar senare var den uppe i 11 miljoner. De rödgröna, som drivit frågan från början, är dock inte självkritiska. Istället ifrågasätter Mats Sturesson (C ) ”instabiliteten” i kommunens sätt att göra affärer.

SD säger fortfarande nej till förslaget och reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen.

I huvudbyggnaden går ett järnvägsspår in.

Motiveringen till att kommunen ska äga fastigheten är främst att den ligger i stadsdelen Norden där ett stort antal bostäder planeras. Det går inte att bygga bostäder på marken på grund av närheten till järnvägen, däremot kan den användas till handel, kontor och parkeringshus och utgöra en buffert mellan järnvägen och bostäderna. Fastigheten har också sagts vara en fördel i förhandlingarna om höghastighetstågen. Om det blir en höghastighetsjärnväg genom Hässleholm kan staten dock expropriera den mark som behövs.

De borgerliga allianspartierna ville sänka priset till 11 miljoner kronor när ärendet senast – för tredje gången – var uppe i fullmäktige. Nu accepterar de 12 miljoner.

– I och för sig har vi inte tyckt att det var dåligt att köpa den, det var prisnivån vi reagerade på, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M).

Enligt Mats Sturesson är marknadsvärdet det pris som står i avtalet, trots att kommunen varit den ende intressenten.

Mats Sturesson tycker inte att det, med facit i hand, finns anledning att kritisera processen.

– Jag tycker att tjänstemännen hanterat det här helt korrekt, säger han.

Men han tycker att det är ”väldigt olyckligt” att kommunen stiger av avtal av det här slaget i ett sent skede.

– Det försätter företaget i en prekär situation, säger han.

Det går väl inte att lova något innan kommunfullmäktige har beslutat?

– Nej, men vi måste ha raka spelregler mot företagare. Jag är inte nöjd med att Hässleholms kommun uppfattas som svajig i sitt sätt att göra affärer, säger Mats Sturesson.

Helst skulle han se att en affär som denna inte behövde gå till fullmäktige. Var och hur den i så fall skulle hanteras kan han inte svara på, men på sikt vill ha se över delegationsordningen.

Kommunfullmäktige får ärendet på sitt bord – för fjärde gången – den 11 december.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se