Gruppen-3a-328x120

Tre åtalade för skjutningen i Hembygdsparken

Tre åtalade för skjutningen i Hembygdsparken

Åklagaren har nu väckt åtal mot tre personer för inblandning i dramat på Hembygdsparkens parkeringsplats där en man blev skjuten. Foto: Berit Önell

Tre unga män åtalades på torsdagen för inblandning i skjutningen i Hembygdsparken i Hässleholm söndagskvällen den 16 juli då en man i 25-årsåldern skadades allvarligt. En 18-åring åtalas för försök till mord, en 19-åring och en 22-åring för försök till grovt rån.

Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg hävdar i stämningsansökan att de tre i samförstånd bestämt sig för att råna målsäganden. De stämde möte med honom på parkeringen vid Hembygdsparken. 22-åringen slog honom i huvudet och beordrade honom att tömma fickorna medan 18-åringen siktade mot honom med ett skarpt hagelvapen. Minst 140 hagel avlossades sedan på nära håll.

Polisen spärrade av delar av Hembygdsparken en kort stund efter mordförsöket.

Offret träffades i ryggslutet. Ett sakkunnigutlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut säger att det var en tillfällighet att skjutningen inte fick dödlig utgång. Enligt åklagaren var 18-åringen i vart fall likgiltig inför risken att den skulle kunna döda.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Efter skottlossningen sprang gärningsmännen till bilen som kördes både dit och därifrån av 22-åringen som är bror till 18-åringen.

Åklagaren yrkar i andra hand att brottet ska bedömas som försök till grovt rån för samtliga åtalade. 22-åringens agerande kan i andra hand betraktas som medhjälp till försök till grovt rån.

Målsäganden berättar i förhör att han lånat ut 2 000 kronor till 19-åringen för att denne skulle kunna ta sig hem efter en studentfest. De kände inte varandra dessförinnan.

Han uppger att han hade gott om pengar eftersom han vunnit på spel. Han misstänker att 19-åringen planerade att råna honom för att han hade dyrbara smycken, bland annat halskedjor i guld, örhängen med äkta diamanter och en märkesklocka.

Den 16 juli skulle de båda träffas för att 19-åringen skulle betala tillbaka skulden.

Enligt offret blir han dirigerad till olika platser innan mötesplatsen till slut blir Hembygdsparken. Han är stressad för han vill hinna till gymmet. Vid parkeringsplatsen hoppar två maskerade män ut från buskarna, den ene med ett gevär.

-Töm fickorna, annars skjuter jag, säger han.

Målsäganden vägrar och vänder sig om för att springa från platsen. Då blir han skjuten i baken och nedre delen av ryggen. Gärningsmännen flyr springande, men ses av vittnen hoppa in i en väntande bil som kör till Finjasjön. Offret söker hjälp i en närliggande villa.

Polisen hittade förladdningen till ett hagelgevär på brottsplatsen direkt efter händelsen. Själva vapnet har inte hittats. I sökandet efter det letade polisens dykare i Finjasjön, Magle våtmark och Hembygdsparkens dammar.

Bevisningen bygger på vittnesförhör, konversationer på Facebook Messenger, undersökning av de misstänktas telefontrafik med mera. Bland vittnena finns en av de tidigare häktade i ärendet. Liksom flera andra personer som lämnat uppgifter till polisen fick han den bil han disponerar sprängd för några veckor sedan. Polisen rubricerar tre bilsprängningar och en bilbrand i Hässleholm som övergrepp i rättssak. De ingår dock inte i åtalet om skjutningen i Hembygdsparken.

Bilattentaten rubriceras som övergrepp i rättssak. Foto: Lotta Persson

En polisman ska också vittna om att flera personer som förhörts i ärendet har utsatts för påtryckningar.

Även dansk polis har varit inblandad i utredningen eftersom den misstänkte 19-åringen hävdat att han haft alibi för tiden för skjutningen då han befann sig i Malmö eller Köpenhamn. Den person han påstått att han skulle träffa var dock frihetsberövad den aktuella helgen.

Rättegången beräknas pågå i fem dagar med start den 5 december.

Artikeln kommer att uppdateras.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se