Gruppen-3a-328x120

En julskyltning utöver det vanliga

En julskyltning utöver det vanliga

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Lena Wallentheim (S) klippte bandet för att inviga Amelies plats. Foto: Urban Önell
Stadsmusikkåren spelade vid invigningen. Foto: Urban Önell

Hässleholms centrum fylldes av folk på söndagen, trots ostadigt väder med ett par kraftiga regnskurar. Julskyltning med tomtar, dans kring granen, glögg och pepparkakor och marknadsstånd lockade förstås, men i år ingick också dansshow och musik med barnens favorit Mojje och, inte minst, invigningen av Amelies plats framför stationen.

Dock skedde bandklippningen inte på Amelies plats utan längre upp på Första Avenyen och kommunstyrelsens andre vice ordförande Lena Wallentheim (S) talade på scenen nära Stadshotellet. Det irriterade både affärsidkare och allmänhet som hade samlats på det nya torget närmare stationshuset. Många stannade där istället för att gå bort till invigningsceremonin.

Amelies plats blev klar lagom till julskyltningen efter att arbetarna setts slita både dag och natt den senaste tiden. Stenläggningen ligger i mönster som järnvägsspår, varav en del är upplysta, bänkar och uppvärmda stenar är på plats och talrören fungerar att ropa i. Uteserveringen som ska ersätta den rivna trappan till stationsbyggnaden är också på gång, men där återstår en del arbete.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Mönstren i stenläggningen ser ut som järnvägsspår och har belysning som tänds när det skymmer. Foto: Urban Önell
Javier Nilsson kunde ropa i röret till sin bror Santiago en bit bort vid torget. Foto: Berit Önell

– Det här är en efterlängtad invigning, konstaterade Lena Wallentheim i sitt invigningstal.

Många har nog tyckt att omdaningen tagit lång tid. Den har också pågått i nästan ett helt år och skett etappvis.

– På så sätt har det inte blivit fullständigt kaos i hela centrum samtidigt, sa Lena Wallentheim och tackade alla hässleholmare och handlare för tålamodet under byggtiden.

– Äntligen är det dags att fylla Amelies plats med liv och rörelse. Här ska bli plats för trygghet och inbjuda till lek och aktiviteter. Mycket är uppbyggt för att barnen ska ha något att göra när föräldrarna vill shoppa eller sitta på en uteservering. Vi från kommunen ska hjälpa till med att få igång så mycket aktiviteter som möjligt, sa Lena Wallentheim.

Hon konstaterade också att cirka 14 000 personer dagligen rör sig på stationen i Hässleholm och ibland blir det väntetider.

– Då kan de kanske gå ut på stan som sjuder av liv och Amelies plats kan fungera som ett vänthallstorg, sa hon.

Hon klippte det blågula bandet och Stadsmusikkåren spelade.

Handlarna Lena Skoglösa på Ofelia, till vänster, Lemi Nikqi och Robin Karlsson på Elgiganten hade väntat sig att invigningsceremoni skulle vara på Amelies plats. Foto: Urban Önell.

En del undrade varför invigningen inte skedde på själva Amelies plats.

– Många valde att vara här med oss och dricka glögg och undrade om det inte var här invigningen skulle vara, berättar Lemi Nikqi i Elgigantens butik som öppnade i juni, mitt i byggröran.

Annars är han och kollegan Robin Karlsson mycket nöjda med både Amelies plats och den övriga ombyggnaden i centrum.

– Det är bra när det händer något på stan, vi har sett fram emot det här jättemycket, säger Robin Karlsson.

Lena Skoglösa i modebutiken Ofelia tycker också om det nya centrum.

Eva Eod Kaidar fick träffa självaste jultomten i en av julstugorna på Stortorget. Foto: Berit Önell

– Det är öppet och ljust och fint. Till våren blir det ännu bättre när alla blommor kommer och uteserveringen kan öppna, säger hon.

Men liksom övriga berörda handlare har hon haft det tufft under lång tid när kunderna knappt har kunnat ta sig till butiken på grund av byggarbetena.

– Vi har varit bakom galler i åtta månader, säger hon.

Hon hade förväntat sig att invigningen skulle hållas på Amelies plats strax utanför butiken.

– Jag tycker att det är bedrövligt och beklämmande att de inte håller invigningen här. Varför invigdes inte det som skulle invigas?

Många ville dansa kring granen. Foto: Berit Önell
Mojje och Wille passade på att träffa föreningen Vuxna för trygga tjejer i Hässleholm, från vänster Emmelie Pedersen, Morgan ”Mojje” Johansson, Wille, Marie Strömdahl och Ingela Hansson.

Under eftermiddagen sprider sig julstämningen på Amelies torg liksom på Stortorget, i gallerian, på Harrys innergård med flera platser i centrum. Dansen kring granen får delas upp i flera ringar eftersom så många vill vara med.

Mojje och Wille lockar många till scenen liksom Viktor Johansson med vänner.

Mojje passar också på att träffa företrädare för Hässleholmsföreningen Vuxna för trygga tjejer som han stöder i arbetet för flickors rätt att slippa sexuella trakasserier på festivaler och liknande. Bland annat marknadsför han föreningen via Instagram.

– När vi kontaktade Mojje tvekade han inte alls. Han tyckte att det var självklart att ställa upp för oss, berättar Marie Strömdahl i Vuxna för trygga tjejer.

Berit Önell

Viktor Johansson och Hanna Amoreus med band värmde publiken med sång och musik när det började skymma. Foto: Urban Önell
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se