torsjö live vers2

Modet invigdes i Tyringe

Modet invigdes i Tyringe

Invigningen av konstverket Modet vid stationen avslutade årets julskyltning i Tyringe.
En nöjd konstnär framför sitt verk; Lars-Åke Blom med Margreth Segerstein (M), kulturnämndens ordförande.

Julskyltningen i Tyringe avslutades pampigt med invigningen av ett nytt konstverk. Konstnären Lars Åke Bloms skulptur Modet tändes och vingarnas vackra färger fick visa upp sig i vintermörkret. Med sin centrala placering norr om stationen och järnvägsspåren kommer Modet att fortsätta välkomna och inspirera.

Tyringe museums samlingssal var fylld till sista plats och lite till när Lars-Åke Blom före invigningen introducerade sitt nya konstverk. En timmes berättande varvades med uppskattade sång- och musikinslag av dottern Theresa Lund Blom och hennes arbetskollega Fredrik Häggström.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Lars-Åke berättade varmt och kåserande för publiken om tillblivelsen av konstverket – med start från dagen när han kontaktades av Bo-Anders Friberg – en av Tyringe Byalags eldsjälar – till hur han fått ovärderlig hjälp med ljussättningen från ljusmästaren Conny Åhs med medhjälpare.

Ljusmästare med drygt 30 års erfarenhet är Conny Åhs, till höger, här med medhjälparen Isak Evander. Sedan i somras har de båda och Emil Evander arbetat intensivt med att ge skulpturen och dess plexiglasvingar den rätta belysningen.

Efter många timmars arbete hemma i Västra Torup och med hela familjens engagerade hjälp och stöd står nu Modet klar. En stolt fjärilsvingad kvinna som sprungen ur en organisk droppform svävar högt och graciöst över marken.

Lars-Åke valde länge mellan två namn att döpa skulpturen till; Theresa eller Modet. Det blev Modet – för det förenar de båda.
– Min dotter Theresa är stark och modig så jag dedikerar henne skulpturen, log en mycket glad konstnär.

Efter introduktionen vandrade invigningspubliken och konstnären ut och gick de få stegen bort till skulpturen. Kulturnämndens ordförande Margreth Segerstein invigningstalade och publiken värmde sig i småregnet med Byalagets glögg.

En starkt skinande supermånes återsken passade väl in i det högtidliga sammanhanget. Precis lagom till att den började döljas av decemberkvällens gråvädersmoln tändes skulpturen. Ett förtjust sus följdes av applåder. Nu finns och lyser Modet i Tyringe.

Text och foto: Lotta Persson

Den just invigda Tyringeskulpturen visar upp sina färger och får liv – här är den fångad klädd i det blå spektrat – men den dolda ljustekniken skapar ständigt nya spännande skiftningar och intryck.
Bo-Anders Friberg; välkänd Tyringeprofil, aktiv i Byalaget och före detta politiker, har varit motorn i projektet att få en skulptur av Lars-Åke Blom till Tyringe. Flera år efter hans initiativ och med hjälp av många och generösa bidrag är tanken nu verklighet.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se