torsjö live vers2

Hässlehem och dess förvaltare åtalas för falska mätprotokoll

Hässlehem och dess förvaltare åtalas för falska mätprotokoll

Varmvattnet var inte tillräckligt varmt i Hässlehems lägenheter i Tyringe. När miljökontoret krävde åtgärde lämnade det kommunala bostadsbolaget in falska mätprotokoll. Foto: Berit Önell

Både det kommunala bostadsbolaget Hässlehem och en av bolagets fastighetsförvaltare har åtalats för försvårande av miljökontroll. Enligt stämningsansökan ljög de ansvariga om att vattentemperaturen kontrollerats i 64 lägenheter i Tyringe och skickade in falska protokoll till miljökontoret.

Bolaget riskerar nu 100 000 kronor i företagsbot.

Miljökontoret åtalsanmälde redan 2015 Hässlehem för de osanna uppgifterna, vilket Frilagt tidigare berättat. Miljökontoret krävde också vid vite att vattentemperaturen höjdes till minst 50 grader i alla lägenheter på grund av risken för att hälsovådliga Legionellabakterier annars skulle kunna växa till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

En hyresgäst hade anmält de för låga vattentemperaturerna redan 2014 efter egna mätningar. Temperaturen på varmvattnet i lägenheten varierade då mellan 29 och 52 grader.

Enligt Hässlehems protokoll över mätningarna som förvaltaren skickade in i juni 2015 hade temperaturen mätts vid tappställena i 64 av de 66 lägenheterna. Men det var alltså inte sant.

En av hyresgästerna begärde ut mätresultaten och gick sedan runt och frågade 22 grannar om Hässlehem hade varit hos dem och mätt vattentemperaturen. Ingen av de tillfrågade hade haft besök från Hässlehem.

Miljöinspektörens stickprovskontroll gav samma resultat – ingen hade fått vattentemperaturen mätt i lägenheten eller ens fått information om att det skulle göras.

Hässlehems vd Stephan Persson bekräftade inför miljöinspektören att enda sättet att mäta vid varje tappställe är att göra det på plats i varje lägenhet. Mätningar kan inte göras utan hyresgästernas medgivande.

Stephan Perssson hävdade att han inte hade någon kännedom om ärendet, men sa att en extern konsult skulle göra en utredning.

Förvaltaren förnekar brott, men har medgett att händelseförloppet varit så som kammaråklagare Lars Magnusson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott skriver i stämningsansökan. Enligt åklagaren begick förvaltaren gärningen med uppsåt medan Hässlehem inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se