Gruppen-3a-328x120

Stor brand i parkeringsgaraget på Norra Station

Stor brand i parkeringsgaraget på Norra Station

Det brinner kraftigt i parkeringsgaraget på Norra Station. Flera brandkårer hjälper till med släckningsarbetet och trafiken dirigeras om. Foto: Jonathan Önell

Fem bilar sattes i brand i det underjordiska parkeringsgaraget på Norra station på fredagskvällen. Ytterligare tolv blev kraftigt rökskadade. Flera räddningsstyrkor kämpade i två och en halv timme för att få bukt med branden. Det brann våldsamt och hela parkeringsgaraget fylldes av tjock rök. Värmen skadade också taket så att stora betongblock rasade ner.

– Det var lite farligt, så vi fick backa och släcka på avstånd, berättar räddningsledare Magnus Carlsson för Frilagt.

Vid 22.30-tiden pågick fortfarande eftersläckningsarbete och under natten kommer väktare att kontrollera brandplatsen.

Magnus Carlsson berättar att flera personer kom med resväskor direkt från tåget till parkeringsgaraget för att hämta sina bilar under senare delen av kvällen. De kunde bara konstatera att det inte fanns mycket att hämta.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det var synd om dem, säger Magnus Carlsson.

Larmet om branden kom klockan 17.38 på fredagskvällen. Förbipasserande berättar att de hörde en smäll strax innan det började brinna och tjock svart rök vällde ut från garaget.

Räddningskårer från Kristianstad och Sösdala var på plats för att hjälpa till med släckningsarbetet och Bjärnum täckte upp eftersom hela Hässleholmsstyrkan var på Norra station.

Bjärnumsstyrkan tog sedan över och påbörjade eftersläckningen vid 20-tiden.

– Det är inte mycket kvar som kan brinna, men det kan fortfarande pyra lite och man måste ha rökskydd för att gå nära det, så vi kan inte lämna över till väktarna ännu, säger Magnus Carlsson vid 22.30-tiden.

Han förklarar att branden inte var någon lätt uppgift för rökdykarna.

– Vi hade som värst en sikt på bara någon decimeter, säger han.

Röken har spritt sig i hela byggnaden som huvudsakligen innehåller kontorslokaler.

– Vi får ventilera och sätta in rökdykare, säger Magnus Carlsson.

Insatsledare Per Friis förklarar också att problemet med en brand i ett underjordiskt garage bland annat är att det är svårt för brandmännen att komma åt att släcka.

– Det kan vara besvärligt. Vi har fått arbeta på olika sätt, bland annat med ventilationen, och vi har haft stor nytta av vårt skumsystem, säger han.

Polis var också på plats och arbetade främst med att dirigera om trafiken. Någon formell misstanke om mordbrand eller annat brott finns ännu inte. Inte heller kan någon säga om den i så fall skulle kunna ha något samband med de tre bilsprängningar och den bilbrand som skedde för några veckor sedan och misstänks ha koppling till den pågående rättegången om skjutningen i Hembygdsparken.

Nu spärras garaget av för polisens tekniska undersökning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se