torsjö live

Tingsrätten lät åtalade se vittne som inte ville visa sitt ansikte

Tingsrätten lät åtalade se vittne som inte ville visa sitt ansikte

Två vittnen hade bett att deras ansikten inte skulle visas för de åtalade när de på fredagen berättade i tingsrätten om skottet i Hembygdsparken i Hässleholm. Men rätten lät de tre misstänkta se bilden på den ena på videolänk en lång stund innan de fördes ut ur salen. Dessutom visades bilden även i medhörningsrummet innan en av advokaterna sa ifrån.

Polisens IT-analytiker redogjorde på fredagen också för de misstänktas telefontrafik i samband med brottet.

Ordningsvakter var på plats när rättegången om skjutningen i Hembygdsparken fortsatte på fredagen. Foto: Lotta Persson

Vittnena reagerade när de såg den slarvigt parkerade bilen på Österåsgatan och en av dem lade första delen av registreringsnumret på minnet. Hon var ute och gick med sin hund på Österåsgatan, nedanför Hembygdsparken, när skjutningen skedde vid halvåttatiden på söndagskvällen den 16 juli.

– Jag hörde en smäll och såg två män springa nerför backen. De hoppade in i bilen och den for iväg med tjutande däck, berättade hon.

Sällskapet hade så bråttom att bilen körde innan en av bildörrarna stängts ordentligt.

Vittnet tänkte att de två killarna hittat på något ”bus”.

– De stack iväg som skållade råttor, sa hon.

Det andra vittnet såg också att den ene av männen var lite ”mulligare” än den andre och bar något under armen, vad det var kunde hon inte se.

De båda vittnena gick tillsammans upp i parken för att se om något hade hänt. De såg inga spår efter händelsen. Den skadade hade då redan sökt hjälp i en närliggande villa.

Polisens IT-analytiker förklarade hur de misstänktas telefoner kunde kopplas till var och en, trots att någon bytt både telefon och telefonnummer. Deras förflyttningar, eller åtminstone telefonernas, under kvällen visades på en karta. Därigenom verkar det klarlagt att 18-åringen som åtalats för att ha hållit i vapnet inte var i Malmö under kvällen som han uppgett.

Oron på åhörarplats fortsatte på fredagen, dock något mer dämpat. En person med tomteluva uppmanades ta av den och två andra visades senare ut av vakterna på grund av provocerande beteende.

På tisdag avslutas rättegången med bland annat vittnesförhör med en polisman om påtryckningar som skett mot personer som förhörts under utredningen. Då kommer åklagarna och advokaterna också att hålla slutpläderingar.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se